Ето къде живеят баровските семейства у нас

Има голяма разлика между регионите

Ето къде живеят баровските семейства у нас | StandartNews.com

Стана ясно къде живеят най.богатите семейства у нас.

Те са в  Югозападна България, като там, разбира се, попада и София. 

Средногодишните доходи на семействата в Югозападна България са с цели 5 хиляди лева по-високи от тези на семействата в най-бедната част - Северозападна.

Харчим една трета от бюджета си за храна, годишният доход на домакинство, съставено само от пенсионери, е наполовина по-малък от този на останалите домакинства, а разликата в семейния бюджет между Северозапада и Югозапада достига 5000 лева.

Как изглеждат българските домакинства - Националната статистика следи от почти 100 години.

Затова наблюдението на домакинските бюджети, което ви показваме, е най-старото по рода си, което се провежда у нас.

Ето кои са трите основни пера в домакинския бюджет през 30-те години на миналия век и кои са те днес, според последните данни за 2022 г. И преди, и сега, най-голяма част от бюджета се заделя за храна.

Но докато преди близо век тя е представлявала близо 70% от общия разход, сега процентите са 30, като в тях се вместват и безалкохолни напитки. Вторият по размер разход преди е бил предназначен за облекло и обувки, а днес – за жилища и сметки. Следващо по ред някога е било отоплението, а днес мястото му заема транспортът.

В настоящето вариантите за домакинство са различни. То може да бъде съставено от 1 човек, както и да бъде многобройно. В него може да има или да няма деца или пенсионери, както и да бъде съставено само от пенсионери. Западната част на страната държи и двата рекорда за годишен доход на домакинство.

Най-висок е той в Югозапада – 21 000 лева, а най-нисък е в Северозапада – 16 000. Съответно осреднено бюджетът се равнява на 18 600 лева.

С най-голям бюджет разполагат домакинствата с 2 деца под 18-годишна възраст. Освен от заплата, тук голяма част от бюджета се допълва от някакъв вид самостоятелна заетост, а има и социални обезщетения.

След годишния доход, ще хвърлим поглед и на годишния разход. Средният за домакинство е 17 300 лева. Основното перо – около една трета, е предназначено за храна, алкохолни, безалкохолни напитки и цигари. Към 19% заделяме за дома си – за сметки за ток, вода, горива за битови нужди, за обзавеждане и за поддръжката му. Третото по големина перо е за транспорт.

За измерването на покупателната възможност са подбрани 5 основни хранителни продукта. Покупателната ни способност е намаляла по отношение на едни – като хляба и сиренето например, от което днес можем да си купим с 90 килограма по-малко отколкото през миналата година, но пък се е увеличила спрямо други продукти като месото, от което можем да си позволим 180 килограма повече, отколкото сме могли преди 4 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай