Ето я офертата на годината за заведенията

Зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти да има в заведенията

Ето я офертата на годината за заведенията | StandartNews.com

Зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти да има в заведенията, предлагат от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Те изразяват несъгласието си със заповедта му за работа на ресторанти и кафенера, която определя как могат да работят на 100% заетост. Освен това, те плашат с протести, в случай че предложенията им за корекции не бъдат приети. 

СЗБ и БАЗ предлагат за работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заразяване с  COVID-19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.

Друга иея е персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца.

След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението пък давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория. 

От СЗБ и БАЗ настояват и за подробна статистика за новите заразени - националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, а също и брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани и към коя възрастова група принадлежат, съобщава Монитор..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай