Експерт разяснява предимствата на топла вода от ТЕЦ пред бойлера

Съветите на младия експерт по „Маркетинг и продажби на топлинна енергия“ в Топлофикация Враца Денислав Георгиев

Експерт разяснява предимствата на топла вода от ТЕЦ пред бойлера | StandartNews.com

Днес разговаряме с младия експерт по „Маркетинг и продажби на топлинна енергия“ в Топлофикация Враца Денислав Георгиев.

- Г-н Георгиев, толкова сте млад, а вече имате доста сериозна професия. Какво Ви накара да изберете именно сферата на продажбите на топлинна енергия? За Вас, младите, не е ли по-интересно да работите нещо свързано с компютри, например?

- Защо смятате, че работата с компютърни програми не е основна част от моите задължения? Непрекъснато се налага да обработвам големи масиви от информация и да я анализирам.

Със сигурност сферата на продажбите  на топлинна енергия не е от най-привлекателните за моите връстници, но навлизайки в спецификата сам се убедих колко интересна може да бъде тя. Дори за момент не съм съжалявал за избора си да развивам своята трудова кариера именно в една от българските топлофикации.

- Разкажте ни за последната интересна задача, която изпълнихте, като експерт по маркетинг и продажби на топлинна енергия?

- Проведох анкета на адреси жк Дъбника 4В и 5В, с която да се запознаем с потребителските нагласи на клиентите на Топлофикация Враца.

- Каква беше целта на анкетата? С какво ще Ви помогнат резултатите в бъдещата Ви работа?

- Целта беше да разберем каква е степента на информираност на клиентите по отношение на достъпността на услугите на Топлофикация Враца.

- Разкажете ни повече за изводите, до които достигнахте, анализирайки резултатите от анкетата.

- Заключението от направената анкета в тези две етажни собствености е, че повече от половината анкетирани не знаят, че цената за подгряване на един кубичен метър на „Топлофикация Враца“ е с 50% по-ниска в сравнение с цената на изразходваната електрическа енергия, ако се използва бойлер.

- Какво ще направите в тази посока?

- Тази информация за мен означава, че екипът на отдел „Маркетинг и продажби на топлинна енергия“ трябва да засили информационната кампания за клиентите, целяща да изтъкне предимствата при използването на услугите на топлофикация за подгряване на вода. Трябва да направим кампания, в която по достъпен и интересен начин да посочим предимствата на топлата вода от топлофикация.

Със сигурност, както услугата битова гореща вода, така и централно отопление са значително по-евтини в сравнение с осигуряването на топла вода и отоплението с електрическа енергия, която излиза значително по-скъпо. Да не говорим за цените на пелетите и газта. Тук ще си позволя да цитирам изчисления на Асоциация на топлофикационните дружества, според които средно отоплението на газ през тази зима на двустаен апартамент ще е около 500 лева на месец, на ток около 225 лева. Според експертите на АТДБ най-евтино излиза отоплението на парно – около 170лв средно за страната.

- Значи въпреки повишението централното парно излиза най-евтино? Така ли е?

- Да, абсолютно. Това показват калкулациите на експертите в бранша. За съжаление по медиите толкова много се изговори за повишението на цените на топлинната енергия, че се намират хора, които сляпо се доверяват на непроверени твърдения и решават да заменят например централното снабдяване с топла вода с бойлер. За съжаление те не знаят, че с бойлера разходите са двойни. От една страна, бойлерите изискват значителна инвестиция, особено тези с по-добра енергийна ефективност. От друга страна, вече обясних, че стоплянето на вода с електрическа енергия съвсем не излиза евтино. Да не говорим и за безопасността, която не е особено гарантирана при бойлерите.

За щастие повечето граждани първо се допитват до експертите при избора на метод на отопление и тези, които взимат правилното решение са много повече от сбъркалите.

- За финал на нашия разговор посочете още едно предимство при използването на битова гореща вода, освен изгодната цена.

- При използване на услугите на топлофикация получавате несравнимия комфорт топлата вода никога да не свършва, както е с бойлера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай