ЕК ни обвинява за неефективната борба с расизма

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу България

ЕК ни обвинява за неефективната борба с расизма | StandartNews.com

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу България заради неефективната борба с расизма и ксенофобията. Институцията съобщи, че е изпратила официално уведомително писмо на България, което е първа стъпка от процедурата за нарушение.

Според Европейската комисия България не е въвела пълно и точно в националното си законодателство европейските правила за борба с расизма и ксенофобията. Тези правила изискват за тежките прояви на расизъм и ксенофобия да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания, пише Свободна Европа.

В прессъобщението на Европейската комисия се посочва, че българските закони не разглеждат расистките и ксенофобски мотиви за извършването на престъпление като утежняващо обстоятелство и така държавата не гарантира, че престъпленията от омраза са ефективно преследвани.

Освен това България не е въвела правилно в националното си законодателство правилата за криминализиране на някои форми на реч на омразата, които подбуждат към насилие, включително откритото оправдание, отричане или банализиране на международни престъпления и на Холокоста.

Освен България, още четири държави са получили уведомителни писма за несъответствия на законите им с европейските правила за борба с расизма и ксенофобията – Белгия, Финландия, Полша и Швеция.

Държавите имат два месеца да отговорят на писмата на Комисията. В противен случай тя може да изпрати мотивирано становище. Следващият етап е държавата да бъде дадена на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Решението на Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу България стана публично дни след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по две дела, заведени заради антисемитски и дискриминиращи послания в книги и речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Жалбите бяха подадени заради отказ на българския съд да осъди Сидеров за негови твърдения и изявления, направени още в самото начало на политическата му кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай