Една от най-добрите инвестиции е в жените

Една от най-добрите инвестиции е в жените | StandartNews.com

Дори в развитите страни има огромна разлика в заплатите на двата пола

Дамите трябва да участват в разрешаването на конфликти, казва Ирина Бокова

Въпреки нарастващия брой на жени лидери, като германския канцлер Ангела Меркел, президентът на Бразилия Дилма Русеф и претендиращата за президент на САЩ Хилари Клинтън, нежният пол все още до голяма степен е слабо представен в политическите, икономическите и научните сфери както в развитите, така и в развиващите се страни. Докато в България можем да се похвалим с правителство с над 20% жени министри, глобалните статистики рисуват доста шокираща картина на това, което е животът за повечето жени днес.

Според данни на ЮНЕСКО през 2012 г. 781 милиона възрастни все още не са могли да четат и пишат - две трети от тях (496 милиона) са били жени. Сред пречките по пътя на жените и способността на момичетата да упражнят правото си да участват пълноценно в обществото са бедността, географската изолация, статут на малцинство, увреждане, ранен брак и бременност, насилие, и традиционните нагласи за статута и ролята на жените. "От 2000 г. сме свидетели на бърз напредък, но все още сме далеч от целта", казва генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя е първата жена и източноевропейка, която е станала генерален директор на ЮНЕСКО и има реален шанс да стане първата жена генерален секретар на ООН. "Само 60 процента от страните са постигнали равенство в началното образование и само 38 в средното", казва Бокова.

По отношение на пазара на работна сила в световен мащаб жените в повечето страни печелят средно само 60 и 75 на сто от това, което мъжете печелят. Много видим и ясен пример е Холивуд, който наскоро бе разтърсен от скандал, свързан с разлика в заплащането. Случаят на Дженифър Лорънс е наистина показателен: най-добре платената актриса в света и другата звезда от "Американска схема" Ейми Адамс получиха 7% отпечалбите на филма, което е с 2 процента по-малко от актьорите. Звездата от "Хари Потър" и посланик на ООН на добра воля Ема Уотсън промени дискусията за феминизма в широко обсъждана реч пред ООН, с цел да стартира кампанията HeForShe. "Реалността е, че ако не направим нищо, ще минат 75 г. и аз ще бъде почти на сто, преди жените да могат да очакват еднакво заплащане с мъжете за една и съща работа. 15,5 милиона момичета ще бъдат омъжени през следващите 16 години като деца. И при това темпо чак през 2086 г. всички момичета в селските райони на Африка ще могат да получат средно образование ".

- Като успешен генерален директор на ЮНЕСКО вие сте фаворит за поста на г-н Бан Ки-мун. Много експерти смятат, че следващият секретар на ООН трябва да бъде жена от Източна Европа. Подпомагането на жените и на хората от Източна Европа са известни като някои от най-важните ви приоритети. Какво може да направи ООН за тези каузи?

- Аз вярвам, че равенството между половете и овластяването на жените е една от най-важните и хуманистични цели на XXI век. За съжаление по цял свят бедността има женско лице, дори в развитите страни има огромна разлика в заплатите на мъжете и жените. Виждаме, че в много общества да се родиш жена е равностойно на изключване от обществото. Свидетели сме, че за съжаление жените не вземат участие в редица политически събития. Вярвам, че инвестицията в жените би била една от най-добрите - да се образоват жените, за да имат шанс да сбъднат мечтите си,

да станат учени, политици, инженери, математици

- навсякъде, по всяко време. Съвсем наскоро бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън каза: "Инвестицията в жените е най-умната, която една страна може да направи." Напълно споделям това убеждение.

Нека само да ви кажа един факт: Наскоро бях поканена от японския премиер Шинзо Абе да присъствам на Световната асамблея на жените, наречена умишлено WAW(УАУ), за да привлече внимание. Целта е да се промени ролята и възприятието към жените в японското общество, защото както каза премиерът, за да се съживи икономиката на Япония и спадащите демографски данни, както и да се стимулира развитието и потреблението, иновациите, за да има "нова кръв" в системата - един от най-добрите начини да направите това е, като подкрепяте жените. Бях много впечатлена от тази вяра и ангажимент за изграждане на структури за подпомагане на семействата и жените. Правата на жените и равенството между половете не са само морален императив и хуманистична цел, но също така и икономическа. Като генерален директор на ЮНЕСКО смятам, че съм поставила фокус върху всички наши програми за образование на момичетата и жените в областта на науките. Инициативата на ЮНЕСКО с L'Oreal за жените в науката не се изчерпва с това, че даваме награди на пет жени в науката от пет региона на света. Вече сме дали стипендии, възможности за обмен и други на над 2000 млади жени учени. Аз вярвам в равенството.

- Във времена на терор и заплахи някои казват, че трябва да имаме повече жени лидери, тъй като жените са по-малко агресивни. Може би възходът на жените политици ще реши конфликтите?

- Бих се задълбочила в тази тема. Съветът за сигурност на ООН прие много важна резолюция преди около 15 години за жените във време на конфликт, която всъщност остана единствената по рода си. Това поставя много силен акцент върху участието на жените в изграждането на мира и разрешаването на конфликти. От друга страна, за мира е от решаващо значение да победим видовете насилие срещу жени, като

изнасилването, което става нов инструмент за водене на война

Виждаме какво се случва в момента с възхода на Ислямска държава и знаем какво се е случило в много африкански страни по време на граждански войни. Наскоро бях на среща с президента на Либерия - първата жена президент в Африка Елън Джонсън Сърлийф - която ми каза, че повече от половината от жените в Либерия са били изнасилени по време на гражданската война. Предоставянето на жените на право на глас по въпросите за мира и конфликтите е един от императивите на нашето време.

#HE4SHE събра подкрепа от половин милион мъже

Феминизмът се е превърнал в мръсна дума, свързана с прекалено много еманципация и с прекалена власт на жените, с това, че жените са станали твърде агресивни, изолирани, мразят мъжете и т.н. В действителност феминизмът е само убеждение, че мъжете и жените трябва да имат равни права и възможности. Това е теорията на политическото, икономическото и социалното равенство на половете. Важно е, че с новата си кампания в Twitter #HE4SHE ООН отчита решаващата роля на мъжете и ги призовава да подкрепят жените. HeForShe е движение за солидарност към каузата за равенство между половете, което обединява едната половина на човечеството в подкрепа на другата половина за благото на всички. Според уебстраницата на кампанията към момента 332 български мъже са изразили подкрепа за #HE4SHE. Общият брой на мъжете поддръжници в света в момента е 560 279, което е значително по-малко от целта на ООН да получи подкрепа от 1 млрд. мъже до юли 2015 г.

Мрачната световна статистика

- Всяка трета жена в света ще бъде бита или изнасилена през живота си.
- Според доклад на ООН 99,3% от жените и момичетата в Египет са били подложени на сексуален тормоз.
- Над 130 милиона жени са претърпели генитално осакатяване.
- Около 14 милиона момичета, някои от които едва на осем години, са сключили брак през 2014 г.
- В 10 страни по света жените са правно задължени да се подчиняват на своите съпрузи.
- В световен мащаб жени заемат само 24 на сто от висшите управленски роли.
- През 2014 г. само 12 от 194-те глобални лидери членове на ООН са били жени.

Източник: The Independent 2014

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай