Джипита ни цакат с такса "болничен"

Бланките стрували пари и усилие да се попълнят

Джипита ни цакат с такса "болничен"  | StandartNews.com

София. Столични лични лекари цакат пациентите си с незаконна такса. В 28-мо ДКЦ в столичния квартал „Дружба” част от личните лекари са сложили по 3 лева такса за издаване на болничен лист, алармират пациенти, цитирани от Дартс Нюз. Срещу парите обаче не се издава касов бон, а личните лекари обяснявали новата такса с мотива, че кочанът с болнични листове струва пари, а за попълването на формуляра се полагат усилия.

Простите сметки показват, че след излизането от кабинета на тези лекари, джобът ни е олекнал с 6 лева. Освен исканите 3 лева пациентът плаща и потребителската такса, която е 2,90 лева. Потърпевщи признават, че често и за нея не получават счетоводен документ.

Оказва се, че сигнали за порочната практика са постъпили и в Националната пациентска организация. Те обаче са подадени по телефона, а не в писмена формва. Оттам са категорични, че новата такса е незаконна. На същото мнение са и от Министерството на здравеопазването. Пациентът трябва да плати единствено таксата за извършения преглед, на базата на който се издава болничния лист. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  заявяват, че няма информация за такава практика сред личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай