Древен скелет показва как е била заселена Северна Америка

Древен скелет показва как е била заселена Северна Америка | StandartNews.com

Древните останки на момиче, открити дълбоко под земята в Мексико, може да осигурят допълнителна информация за това как е бил заселен Американския континент.

Водолази са намерили костите на непълнолетния индивид в подводна варовикова камера на полуостров Юкатан в Мексико.

На възраст 15 или 16 години при смъртта си, момичето е живяло най-малко преди 12 000 години.

Изследователите заявиха пред Science Magazine, че ДНК тестовете на костите подкрепят идеята, че първите американци и съвременните индианци имат общ произход.

Тази теория твърди, че хората от Сибир заселват Америките през Берингия - сухоземния мост, който е свързвал Азия и Северна и Южна Америка преди около 20 000 години, преди да се покачи морското равнище.

Тези хора след това се се преместили на юг, за да заселят американските континенти.

Генетиката на съвременните индианци потвърждава тази теория, но чертите на лицата им ги отличава от най-старите скелети, които се откриват в момента.

Тези древни хора са имали по-тесни и по-дълги черепи. Разликите предполагат, че може би е имало множество миграции от Сибир (или дори от Европа).

Въпреки това, останките от момичето от Юкатан, наречено Ная - което означава " вода нимфа" на гръцки - не следват тази линия на мислене, защото въпреки че тя притежава лицевите характеристики, свързани с най-ранните американци, нейното ДНК има повече прилики със съвременните индианци.

Лабораторен анализ на зъбни и костни проби я свързват с конкретна генетична линия, известна като хаплогрупа D1. Същият този маркер е установен в значителен брой съвременни индианци.

"Смята се, че тази генетична линия се е развила в Берингия след като обитателите й са станали генетично изолирани от останалата част на Азия", обяснява водещият автор Джим Чатърс.

"По този начин, Ная, един от най-ранните обитатели на Северна и Южна Америка, доказва, че палеоамериканците не принадлежат към по-ранна миграция, различна от тази на индианците."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай