Драстичен спад на населението на София

Така вече населението на София е 1 308 000 души

Драстичен спад на населението на София | StandartNews.com

Населението на София се е стопило с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година.

16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души.

„Този поток за нас е свързан с разпространението на пандемията, тъй като основно това движение се е състояло през месеците март, април и май миналата година, когато имахме КПП-та и Covid-19 беше ново явление за всички нас, всички бяха уплашени”.

Това обясни пред БГНЕС Магдалена Костова - директор на Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт.

„Бургас, Варна, Пловдив и Плевен също отчитат спад на населението си”, добави Костова.

В същото време 37 000 българи и чужденци са дошли да живеят в България и подчерта, че същият брой прииждащи към страната ни е имало и през 2019 година.

НСИ отчита също така и повишаване на общата смъртност през първите три месеца на 2021 г. с 26% в сравнение със същия период на 2019 г. По думите ѝ смъртността се повишава обикновено през зимните месеци, когато са грипните епидемии и това е така от доста години.

„Данните по възрасти показват, че нямаме увеличение на общата смъртност в ниските възрастови групи. Имаме увеличаване на смъртността предимно в групите над 65 години”. През първото тримесечие на тази година най-много хора са починали в Бургас, Кюстендил, Плевен и в София-град.

Тя отчита още, че детската смъртност у нас трайно намалява, но все още е висока спрямо средното за ЕС и уточни, че България и Румъния остават страните с най-висока детска смъртност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай