Драмата с кораба! Нов план за спасяване

Край "Вера Су" са изградени две съоръжения за евакуация на екипажа при нужда

Драмата с кораба! Нов план за спасяване | StandartNews.com

Нов план за спасяване на кораба край Камен бряг. В началото на следващата седмица се очаква времето да позволи пореден опит за освобождаване на товара и издърпване на плавателния съд, обявиха от Морската администрация.

Близо 2-метрови вълни и скорост на вятъра от 10 м/сек на този етап не позволяват действия по разтоварването и изтеглянето на кораба.

В момента върви подготовка за подновяване на операцията при подобряване на времето.

„Разтоварването пак ще се извърши с плавателни средства и претоварване - засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали времето“, обясни Румен Николов – директор на Аварийно-спасителна дейност.

Правят се и планове за укрепване на кораба за да не се пречупи при изтегляне.

„За да бъдем и още по-гарантирани се водят разговори със специализирани фирми от света да окажат помощ за провеждане, ако ние не се справим“, добави Румен Николов.

Снощи край кораба бяха изградени две съоръжения за евакуация на екипажа при нужда.

"Направени са две съоръжения. Едното е прокарване на спасителна мрежа от скалата в морето към кораба. Направена е система от въжета и стълби, за да може след извеждането на екипажа от кораба на скалата да бъдат преведени на сушата", обясни Дарин Димитров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност – Добрич“.

Другият вариант е т.нар. тролей, по който евентуално екипажа да бъде издърпан на брега. Има осигурени места за настаняване и карантиниране на екипажа.

И армията е готова да се включи в помощ на екипажа, като изпрати хеликоптер за евакуация, каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай