ДПС показа кой ще кара влака

ДПС показа кой ще кара влака  | StandartNews.com

Борис Попиванов

Изказването на лидерът на ДПС Лютви Местан, че са възможни всички варианти за съдбата на кабинета и парламента след резултата от евровота, включително и предсрочни избори, не е изненада. Движението прави това, което е правило винаги в подобни ситуации още от 90-те години - да се разграничи от провалилия се коалиционен партньор и да демонстрира отвореност във всички посоки за създаване на нова коалиция. А ако не стане, да се отива на избори. В случая Лютви даде да се разбере, че ДПС не само може да предизвика такива избори, но преди всичко, че няма намерение да чака БСП да изяснява своите позиции по създалата се ситуация. Защото той добре познава колко са сложни нещата вътре в соцпартията и не иска да остави въпроса нерешен за дълго време.

Разбира се, друг е въпросът доколко ДПС има интерес от предсрочни избори. Защото резултатите от евровота не са релевантни на тези, които биха се получили на един вътрешен вот, където избирателната активност е много по-висока. ДПС безспорно ще има някаква по-добра позиция от сегашната, но евентуални парламентарни избори биха довели пак до победа на ГЕРБ. В такъв случай се получава, че ДПС може да даде само властта на партията на Бойко Борисов. В този смисъл изказването на Местан е по-скоро призив към сегашното правителство и парламент да продължат да работят.

БСП обаче трябва да бъде по-отстъпчива към претенциите на ДПС, а също и ГЕРБ следва да се убеди, че не може да игнорира предложенията и позициите на движението. В известен смисъл това изказване е конструктивно, защото призовава партиите да проявят малко повече отговорност, за да се излезе от безизходицата. И да не се хвърлят в игра, чийто извод е с неизвестен край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай