Доц. Миланов: Изтриха с гумичка над 1, 5 млрд. лв за здраве

Доц. Миланов: Изтриха с гумичка над 1, 5 млрд. лв за здраве | StandartNews.com

София. „Някой изтри с гумичка над 1,5 млрд. лв. за здравеопазване". Това заяви в ефира на Нова доц. Стоян Миланов, директор на институт „Пирогов", който коментира проблемите в бюджета на болниците заедно със свои колеги от други лечебни заведения. Той обясни, че за момента не е ясно дали лекарите ще си получат заплатите за месец октомври.

„Отвори се вратата на хоспитализациите. В момента прагът за хоспитализация е много нисък. Откриваха се болници, без Акт 16, с предварително заложен бюджет, без да имат никаква дейност. Някой отвори вратата. Защо една добре поставена система се претвори в един урод?", попита доц. Миланов.

От своя страна д-р Димитър Димитров, директор на болница „Св. Ана" каза: „За изминалите четири години българските работодатели и служители внасят средногодишно 720 лева. Това са около 2 милиона граждани, които внасят своите осигуровки. Държавата, като втора солидарна страна, осигурява около 4 милиона български граждани, за които внася около 235 лева годишно. За да бъде солидарен моделът, солидарен трябва да бъде входът. Трябва да има средства". Той алармира, че около 200 000 българи са над средния праг на възможностите и не желаят да се осигуряват, което е доста притеснително.

„Не е важно, че тези хора не внасят осигуровки. По-важното е, че държавата не прави нищо, за да си събере вземанията", каза по казуса проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина".

На въпрос дали болниците ще се справят с 80% от парите си до края на годината, медиците отговориха, че ще им бъде доста трудно. „Казах на икономическия директор на „Пирогов" да дойде на работа след четири месеца, защото тогава ще има работа", обясни доц. Миланов и увери, че няма опасност болницата да затвори.

Проф. Начев каза, че болницата му може да издържи 3-4 месеца с бюджет от 80%", но за медиците е важно кога ще си получат възнагражденията. „Не вярваме на обещания", каза още той и добави, че все пак няма да връщат пациенти.

Лекарите настояват политиците да не лишават бюджета на Здравната каса за болнична помощ с 200 милиона лева.

„Изходът от тази криза е реформа в здравеопазването. За това обаче трябват пари. Няма реформа, която да се извършва безплатно", категоричен бе проф. Начев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай