"До края, Амир“ със световна премиера в Балчик

"До края, Амир“ със световна премиера в Балчик | StandartNews.com

Добрич. В събота вечерта при откриването на 11-ото издание на международния младежки фестивал за късометражно кино своята световна премиера направи лентата „До края, Амир". Това е документален филм от Израел на режисьора Рой Зафрани, посветен на една от жертвите на терористичния атентант преди близо година на летище Сарафово край Бургас.

За премиерата специално присъстваха зам.-ръководителя на мисията на Израел в България Саусан Хасон, режисьорът на лентата Зафрани, както и съпругата на загиналия Амир Менаше – Натали, и неговата по-голяма сестра Тали. Филмът за около 40 минути пресъздава щастливия живот на семейство Менаше до онзи момент, в който всичко се преобръща. Лентата разказва за любовта между Натали и Амир и щастието, което двата споделят – малкия им син, техните приятели и близки. Амир предлага почивката в България, като двамата с Натали идват тук, а сина си оставят в Израел при баба му и дядо му. По време на прожекцията Натали, която е преживяла атентата, не криеше сълзите си.

Пред присъстващите в залата, до която допускът бе строго следен от служители на сигурността, Саусан Хасон заяви: „Много е показателно, че откривате фестивала с този толкова емоционален филм за един мъж, който стана жертва на агресивен терористичен акт. Някога щастливото семейство на Амир, сега живее в безкрайна тъга и страдание. За мен е много тежко и тъжно да говоря за ужасните събития от миналия юли, тъй като бях част от екипа на посолството, който работеше за справяне с последиците от атаката. Това ужасно събитие, което остави и едно българско семейство без баща и съпруг, е ужасяваща трагедия, която никога, надявам се, да не се повтори". Тя благодари, че филмът е избран за откриването на феста, като добави, че чрез културата и изкуството се надява посланието за мир и човечност да стигнат до много хора.

Директорът на фестивала Цанко Василев добави, че заради продължителността на лентата, той не е включен в конкурсната програма, но се чувства горд, че именно „В Двореца" е предпочетената сцена за първото му показване извън Израел и е световна премиера на филм, с който се отдава почит на загиналите и техните близки. Василев представи и новия директор на фестивала – Валентина Божичкова, като заяви, че фестът има нужда от развитие и млади хора, които да реализиран идеите си чрез него. Думи на благодарност отправи и режисьорът на „До края, Амир" – Рой Зафрани, като заяви, че създаването на лентата е било изключително трудно изживяване за него и екипът му и още веднъж благодари на семейството на Амир Менаше.

В рамките на седмица в конкурсната програма в различните категории ще бъдат прожектирани общо 108 филма от всички континенти на планетата без Антарктида. Освен тях публиката на „В Двореца" ще може да види общо около 700 филма, по един или друг начин – на специално изграденото съоръжение за лятно кино на плажа, в залата, където ще текат конкурсните прожекции и в нарочно изградена видео библиотека, за да може всеки зрител и всеки участник във фестивала да гледа филмите по свое желание и по своя селекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай