До 3000 лв. глоба за хавлия върху дюни

Забраниха плажуването върху дюни

До 3000 лв. глоба за хавлия върху дюни | StandartNews.com

3000 ЛВ. глоба за хавлия върху дюни. Това предвиждат одобрените от кабинета поправки в Закона за Черноморското крайбрежие, които влязоха за гласуване в парламента. С тях се налага пълна забрана за плажуване върху дюни и се въвеждат строги санкции за къмпингуване върху дюни и поставяне на преместваеми обекти на неохраняеми плажове.

Всяко лято върху дюните от Шкорпиловци до Камчия стотици хора разполагат хавлии, палатки и каравани. Част от караваните са оставени за зимата. Вече обаче ще се налагат санкции – от 1000 до 5000 лв. за автомобилите, съобщи бТВ.

Поставянето на плажни принадлежности или палатка вече ще се наказва от 1000 до 3000 лв.

Спирането на кола върху дюни ще се санкционира от 3000 до 5000 лв. Ограничаването на достъпа до пясъка – до 10 000. Поставянето на преместваеми обекти на неохраняем плаж ще се наказва до 50 000, а ако са върху дюни до 10 000 лв.

Сдружение "Да запазим Корал" обаче веднага възропта. Целта е да се изгонят свободно къмпингуващите, обявиха оттам.

"Нарушава се флората, растенията, които са също защитени видове, с поставянето на плажни принадлежности, палатки и преминаването на превозни средства", отговори Mинистерството на туризма.

Право да налагат санкции за различните нарушения ще имат Министерството на туризма, общините, полицията и районните екоинспекции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай