Днес празнуват защитниците на хората

Това е и денят на най-голямата източноправославна катедрала на Балканите- Св. Александър Невски

Днес празнуват защитниците на хората | StandartNews.com

Днес е празник за всички, които носят името Александър. То  е от старогръцки произход и означава "защитник на хората". Празнуват Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко.

Православната църква почита днес паметта на  Св. благоверен княз Александър Невски. Той е роден през 1220 г, живял по времето когато руските земи били под татарско владичество и бил княз на Новгородската област. Известен е с победата при р. Нева, където отблъснал мноборойна войска на шведите, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър е ръкоположен от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Управлява десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

Ден е и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца – столичната Св. Алексндър Невски

Днес и е празника на св. Амфилохий. Той се е родил в Кесария Кападокийска. Той бил съвременник и приятел на св. Василий Велики и св. Григорий Богослов.

Преди да бъде ръкоположен за епископ, прекарал 40 години в монашество. Взел участие на Втория Вселенски събор и много съдействал за изкореняване на ересите не само в своята епархия, но и в другите църкви. Умрял в 395 г., като оставил след себе си съчинения, полезни за Църквата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай