Директорът на Топлофикация Русе: Най-евтино е централното отопление

Ето какво казват експертите

Директорът на Топлофикация Русе: Най-евтино е централното отопление | StandartNews.com

Малко преди края на лятото българите вземат решение по какъв начин ще се отопляват през зимата. През тази година цените на всички енергийни източници се движат нагоре и изборът е труден.

Но какво казват експертите?

„Преди дни се запознах с анализ, изготвен от енергийни експерти, според които най-евтино излиза парното. Това показват и сметките на  Топлофикация Русе. Ако вземем за база средното потребление през миналата година, излиза, че за двустаен апартамент централното отопление струва между 150 и 200лва с новите цени. Диапазонът зависи от града, тъй като цената на всяка топлофикация е различна.“ каза инж. Севдалин Желев.

Според анализа отоплението на ток за двустайно жилище би излязло около 225 лева на месец, а на газ над 2 пъти повече – шокиращите 500 лв само за 1 месец.

„Факт е, че през тази година всички методи на отопление са по-скъпи, но поскъпването на парното в различните градове е средно между 1% и 20%, докато дървесината поскъпна със 150%, природният газ от август 2021 до август 2022 поскъпна с над 430%. Да не говорим за пелетите, които са 600лв за тон! Представяте ли си, че отоплителният сезон на пелети в една малка къща струва 5 000 – 6 000 лева! Малко са българите, които могат да отделят подобна сума за отопление. Да не кажа, че почти всички отиваме в графата „енергийно бедни“.“ каза инж. Севдалин Желев.

В Европа е прието, че енергийно бедни са тези домакинства, които дават над 10% от доходите си за отопление.

Инж.Желев каза, че въпреки повишението на цените на топлинната енергия, все повече граждани искат да преминат на централно парно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай