Диабетът руши зрението за 10 г.

Проф. Джордж Краниас, САЩ,

Диабетът руши зрението за 10 г. | StandartNews.com

- Проф. Краниас, защо ослепяваме?

- Диабетът е сред най-сериозните фактори. Имайте предвид, че около 10 г. след като ви поставят такава диагноза, се отключва диабетна ретинопатия. Ако се изследвате редовно, ослепяването може да се стопира - с лекарства или лазерна терапия. Другият голям проблем е макулната дегенерация. "Сухият" тип засяга около 90% от пациентите. При него тъканта в централния сегмент на окото постепенно изтънява. И малко по-малко зрението отслабва.

- Какви са симптомите?

- Пациентите започват да имат нужда от повече светлина, за да виждат и да четат, започват да не разпознават добре лица. Около 10 на сто от пациентите пък развиват "влажната" форма.

При нея загубата на зрение прогресира много бързо. Най-характерният симптом е, че като гледат, правите линии започват да се изкривяват. Причината е в анормално разрастване на кръвоносни съдове, което може да доведе до кървене, формиране на ръбци и постоянно увреждане на окото. Но хваната навреме, може да се лекува - с лазерна терапия и вътреочни инжекции. Скъпо е, но пък зрението е по-ценно.

- Какъв опит ще споделите с бг колегите си?

- Ще им говоря за т. нар. "светкавици" при пациенти на 40-50 г. Проблясъците, заедно с "плуващите" в окото черни петна, издават проблем с ретината. За щастие, са лечими.

Очилата няма да изчезнат

Д-р Диего де Ортуета,

Испания

- Д-р Ортуета, ще прати ли лазерът очилата в историята?

- Не можем да се спасим от очилата. Все по някое време ще ни се наложи да ги носим. Но лазерната рефрактивна хирургия позволява поне времето, в което не можем без тях, да се скъси. Скоро имах среща с оптици и те ми казаха: "Ще фалираме, ако продължавате с тези лазери!" (смее се). Не, не е вярно. Хората, които четат много, винаги ще имат нужда очила. Или пък ще наблегнете на слънчевите (смее се). Ако си щастлив с очилата и лещите си, носи ги. Ако не - ще ти направим лазер. Разбира се, понякога пациентите имат твърде големи очаквания. Искат чудеса, които не можем да правим. За щастие, в 80% от случаите правим чудеса (смее се).

- Какви са възможностите ви?

- Правим най-общо два типа интервенции - сваляне на диоптъра и поставяне на лещи. С лазера при пациенти с късогледство мога да махна между 8 и 10 диоптъра, при далекогледство - 6, а при астигматизъм - 5. Ако диоптрите са повече, поставям лещи. А напоследък правя лазер и след операция на перде, защото някои пациенти имат нужда от очила за надалеч. Както и на хора над 60 г., на които е поставена мултифокална леща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай