Деца таланти събират пари за болната Ани

5-годишното дете от Бургас е с няколко редки диагнози

Деца таланти събират пари за болната Ани | StandartNews.com

Бургас. Талантливи деца ще събират средства за лечение на 5-годишната Ани от Бургас. Малчуганите са организирали благотворителен базар, който ще се проведе от 17 часа на 2 юни на сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Децата канят бургазлии да помогнат в кампанията. 5-годишната Ани е с няколко много редки и тежки вродени заболявания. Веднага след като се появила на бял свят, лекарите открили, че тя страда от хипотиреоидизъм. Детето е на заместителна терапия, тъй като организмът не произвежда хормона на физическото и психическото развитие.

Заболяването е изключително рядко и специалистите, които могат да помогнат на детето у нас, се броят на пръсти. Семейството пътува непрекъснато до столицата за консултации и лечение. Още преди да навърши годинка, на Ани й е поставена и друга диагноза - вродено късогледство и атрофия на очните нерви. От другото заболяване детето изпитва болки в крачетата. От началото на тази година състоянието й се е влошило и след серия консултации и прегледи са поставени още няколко диагнози, сред които сколиоза, спина бифида и реактивен артрит. Лекарите имат сериозни съмнения, че първопричина за всички тези заболявания може да се окаже коварният синдром на Марфан.

Потвърждаването на тази диагноза е от изключително значение за бъдещото лечение на детето. Родителите на Ани обаче вече нямат финансова възможност. Изследването за синдром на Марфан се прави единствено в лаборатория "Геника" и струва 4500 лева за тип 1. За тип 2 са необходими още 2400 лева. Семейството е изтеглило няколко кредита, чийто общ размер е 17 800 лева, който е допустимият максимум за доходите им. Средствата са били използвани за лечението на детето от раждането му до сега. Всеки месец майката и бащата плащат 510 лева за погасяване на заемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай