Деси между цифрите и Лолита

Актьорството връща в България нежното момиче от "Недадените"

Деси между цифрите и Лолита | StandartNews.com

София. Десислава Касабова е сред новите надежди на родното кино. Нежното като сълза момиче дебютира в сериала "Недадените" по БНТ, но иска някой път да изиграе Лолита. Има сценичен опит от най-ранна тийнейджърска възраст. Като дете актьорството обаче не било сред мечтите й. Дотогава показва завидни умения в художествената гимнастика в родния й Перник, където неин ръководител е Ваня Рошкова. На 14 вече работи като модел за "Ивет фешън".

По-сериозните й арт изяви започват, когато се включва в инициатива на испанското посолство в България - ежегоден театрален конкурс. Училищата, които изучават езика на Сервантес, подготвят спектакли. Тя е в 10-и клас, когато нейната група печели надпреварата и стига до фестивала в Будапеща. Следващите две години повторя успеха си като актриса. Прожекторите започват да я привличат неудържимо. В 12-и клас е вдъхновена от свои съученици да се запише в школата към Младежкия театър в класа на Малин Кръстев. Признава, че

опитва късмета си в НАТФИЗ заради голяма любов

Тогава обаче не я приемат. И тя преминава към план "Б". Защото, въпреки цялата й грация и прелест, е на "ти" с математиката. Решава да запише бизнес мениджмънт в Бирмингам. Веднага й прави впечатление, че в чужбина обучението е много по-опростено. Много е учудена, когато в първата лекция разисквали квадратните уравнения, които у нас се учат още в седми клас. Учи една година, но открива, че не се чувства достатъчно удовлетворена. Затова сега с усмивка припомня мъдростта на късметлиите: "Избери си работа, която ти харесва, и няма да ти се наложи да работиш нито ден."

От втория път успява в НАТФИЗ - неслучайно се кълне, че актьорлъкът е по-голямо предизвикателство от математиката. Всеки път преди да излезе на сцена, сърцето й е в мрежите на адреналина. А точно до това състояние не успява да стигне от каквито и да било изчисления и формули. Как родителите й са приели спонтанното решение? "О, те вече са окей", твърди тя, въпреки че те се занимават с информатика и са малко шокирани след промяната. Оправдава първоначалната им реакция, тъй като тя била много силна ученичка както в България, така и в чужбина, а те искали най-доброто за детето си. През смях анализира, че ако е завършила в Англия, може би е щяла да получава по-висока заплата, но ако работиш със сърце, нещата се получават по-лесно. Мечтае един ден за силна връзка - като тази между родителите й.

Деси тази година ще бъде трети курс при проф. Атанас Атанасов. Много е доволна, че той й дава свободата сама да изгражда образите си. По време на тежките лекции от осем сутринта до десет вечерта е израснала като личност. Обещала си още в началото, че няма да мързелува или да се крие от предмети, които не й допадат. Научила, че винаги трябва да се работи качествено - независимо в какви отношения си с хората около себе си, тъй като понякога с колегите се карали за глупости като във всяко задружно семейство. Успяла да открие и силата на гласа си. Споделя, че всяко докосване до пиеса или откъс й дава различни емоции.

Участието й в "Недадените" е поредното спонтанно събитие в живота й. Сценаристът на мегапродукцията Емил Бонев я видял един ден пред НАТФИЗ и решил, че тя трябва да бъде Лиза. На годишните изпити я гледал как се справя на сцената и вече бил 100 процента сигурен. По време на снимките всички виждали приликата между Деси и нейната непокорна героиня.

С екранния си баща Камен Донев си партнирали чудесно. Опитала да не се води от огромния респект, който изпитвала към него, защото това щяло да й попречило да влезе в роля. Всички идвали, за да бъдат заедно, а не за да изкарат поредния скучен работен ден.

Лятната ваканция на Деси също прелива от емоции

Първо заминала с колеги за къмпинг "Градина", по-късно отишли на концерт на "Айрън мейдън" в Букурещ. Младата дама има намерение да прочете много книги до есента, но трудно се бори с дългия списък. За нея Достоевски и "Братя Карамазови" са без конкуренция. Наскоро си взела "1001 филма, които непременно трябва да гледате". Чаровницата разказва, че като била ученичка, с баща й гледали епизодите от култовата сага "Междузвездни войни" до четири сутринта, а от седем тръгвала за училище.

Ходила на два от протестите, но е малко объркана, въпреки че подкрепя исканията на хората. Чете много анализи и коментари, но все още не се чувства достатъчно пораснала, за да дава собствена оценка. Въпреки това й прави впечатление, че много хора се оплакват повече, отколкото действат. Самата тя от малка разполага със свободата да бъде самостоятелна и да не разчита единствено на родителите си за джобни. Според нея много хора дърпат другия, който лети нагоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай