ДАНС иска достъп до данните за деца, ученици и студенти

Днес проектът бе публикуван за обществено обсъждане.

ДАНС иска достъп до данните за деца, ученици и студенти | StandartNews.com

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България. Достъпът да бъде осигурен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка), предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН. Днес проектът бе публикуван за обществено обсъждане.

По информация на OFFNews инициативата за създаването на инструкцията е дошла от ДАНС. Не е имало как МОН да откаже на искането.

Ако документът бъде приет от Министерския съвет, ДАНС ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до регистъра за документите за завършено основно, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра за завършилите студенти и докторанти; регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления. Ще разполага и с националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование и с информация за движението на децата и учениците. При създаване на нови информационни фондове в МОН министерството ще е длъжно да осигури достъп до тях на разузнавачите, ако председателят на ДАНС поиска това писмено от министъра на образованието и науката - пише още в проекта.

Необходимите хардуер, софтуер и комуникационно оборудване за извършването на т. нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги осигури за своя сметка. Всички действия на служителите на ДАНС в информационните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни - част от информационните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай