Данчо Лазаров: Не влизам в съблекалнята на отбора, но ситуацията не е добра

Данчо Лазаров: Не влизам в съблекалнята на отбора, но ситуацията не е добра | StandartNews.com

София. Президентът на федерацията ни по волейбол Данчо Лазаров говори пред журналисти за състоянието и проблемите в мъжкия ни национален тим.

- Г-н Лазаров, какво става с националния ни тим?

- Не е е подходящ моментът, когато отбора пътува да обсъждаме това, което се случва там. Нещата очевидно не са добре. Нека оставим момчетата да си изпълнят мисията. Да изиграят срещите, които им остават. Не бих искал сега да правя каквито и да е изказвания в това отношение. От респект към играчите и треньорския щаб.

- Имате ли версия защо играят толкова слабо?

- Сигурно и вие имате версия. Според мен има сериозни причини, които трябва да се видят. Нямаме възможност да поискаме прецизен отчет от треньора - да ни каже в какво се крие причината. На 21 април отборът беше събран. 16 души от разширения състав започнаха тренировки. Осигурихме контроли с три национални тима - Австралия, Иран и Холандия. Всичко, което беше необходимо като предпоставка за едно достойно представяне беше налице. Вярно, имаше контузени състезатели, уморени и такива, които не бяха готови, такива които останаха в България. Очевидно причините са много. Затова не бих искал да навлизам в дълбочина. Опитайте се да ме разберете. Имайте търпение, но мога да ви уверя че ние ще вземем съответните мерки, защото ни очаква световно първенство. Това е, може би, най-важното събитие, без да подценявам Световната лига. Организатори сме и на европейско първенство т.е. ще подходим с цялата отговорност към въпроса. Надявам се да намерим правилното решение.

- Ще има ли промени на ключови позиции?

- Всичко е възможно да стане, но нека оставим отборът да си свърши работата и да се върне в България. Тогава ще вземем съответните решения.

- Въпреки загубите, ръководството на федерацията ще има ли търпение да стисне зъби и да остави този екип да работи?

- Възможно е и това да направим, но това би могло да стане, ако например в отбора играеха нови играчи. Да им дадем шанс да се развиват дори, губейки в Световната лига. Но отборът си е този, който си беше с едно-две изключения. Даже Николай Николов се присъедини към тима и ще участва в срещите в САЩ и Сърбия.

- Любо Ганев гарантира, че Камило Плачи ще води отбора на световното. Вие можете ли да гарантирате това?

- Ако резултатите ще бъдат същите не бих могъл да го гарантирам. Нека да изчакаме. Пак апелирам към вас. Очевидно отборът не може да играе по този начин. Очакваме резултати на световното първенство. Нашата позиция в рейтинглистата на световната федерация силно е застрашена. Освен това искам да ви кажа, че съветът на Световната лига, който обикновено се провежда през ноември и декември, когато се определя формата за следващата година, сега няма да се проведе тогава, а през юли т.е. ние ще отидем на този Съвет на Световната лига със силно отслабени позиции на българския национален ни отбор.

- Когато отборът губи може да се появят атаки към вас. Имате ли такива притеснения?

- Разбира се. Ние имаме достатъчно приятели, в кавички казано, които само това чакат. Но нашата работа е да направим така, че наистина отборът на световното първенство да покаже къде е истинското му място.

- Струва ли ви се рискована една треньорска смяна?

- Наистина нямаме много време, но тимът има достатъчно, за да се подготви добре. Още повече, че ние сме осигурили много важни контролни срещи в периода 15-23 август. Тук ще гостуват Бразилия и Франция. Успяхме да издействаме покана от полската федерация да участваме в изключително престижния турнир "Вагнер". Това, което се иска ние сме го направили. Сигурен съм и, че момчетата ще бъдат в най-добра форма за световното.

- Разговаряно ли е с други треньори?

- Не.

- Ако феновете поискат оставката на Камило Плачи готов ли сте да застанете на тяхна страна?

- Бъдете уверени, че ще се вземе едно справедливо и разумно решение в интерес на българския национален отбор.

- Съществува усещане, че въпреки загубите феновете предпочитат да остане Камило Плачи?

- Тук не е въпрос до усещания, а до резултати. Договорът на Плачи бе подновен след световната квалификация, така че той в момента има действащ контракт. И аз не бих искал да предопределям нещата по какъвто и да е начин. Първо трябва да се срещнем с него, да чуем неговите аргументи и най-вече какво той възнамерява да направи, така че този отбор наистина да се вдигне и наистина да заиграе по начина, по който ние всички очакваме.

- Играчите казаха, че застават зад него. Това важно ли е като аргумент?

- Това е важно, защото ако няма единство между треньорския щаб и състезателите не очаквайте резултати. Ситуацията е много сложна, но искам да ви уверя, че ние ще направим всичко възможно и ще постигнем резултати на световното първенство. Искам да ви припомня един критичен период, които имаше българския тим.

- Имате ли информация какво се случва в съблекалнята. Има ли конфликти?

- Ситуацията не е много добра. Не е това, което трябва да бъде за един отбор, който участва в такива престижни състезания като Световната лига. Ако няма единство между играчите, ако се налага да се вземат такива мерки, че състезатели остават в България и не пътуват с отбора - значи има нещо. Ние трябва да го разберем какво е.

- Плачи каза, че има три варианта за раздяла - ако федерацията не го иска, ако отборът не го иска или ако сам си тръгне. Изглежда вие намеквате за втория? Кой вариант ви изглежда най-реалистичен?

- Нищо не намеквам. Може да има и четвърти вариант. Не е въпросът до вариантите, а да намерим причините. Да ги отстраним и отборът да върви напред. Кои играчи да използва е решение на Плачи. Той трябва да прецени.

- Има ли състезатели от вътрешното първенство, които той пренебрегва?

- Не бих могъл да твърдя това.

- Има ли насрочена среща на ръководството на федерацията за обсъждане на темата "Камило Плачи"?

- Няма специално насрочена такава засега, но предстои. Ако има такава, тя ще излезе с решение.

- Има ли вариант Плачи да бъде освободен преди края на Световната лига?

- Не.

- Склонна ли е федерацията да направи компромис, ако Матей Казийски направи също, да си стиснете ръцете и той да се върне в отбора?

- Това е хипотетичен въпрос. Аз не мога да гадая. Матей израсна в българския национален отбор, но след като е преценил, че не иска да играе, това е негово решение. И ние нищо не можем да направим.

- А вие склонен ли сте на компромис?

- Аз съм компромисен човек.

- Това като "да" ли да го приемем?

- Не искам да ви напомням много случаи, в които съм влизал в преговори с хора, с които съм имал сериозни проблеми. В интерес на националния волейбол какво пречи да седнем да разговаряме с когото и да било. Ако това считате, че е разковничето на проблема.

- Ако това е в интерес на отбора сигурно си заслужава подобен разговор?

- Да, съгласен съм. Вероятно да.

- Братоев каза, че ще се оправим както се оправихме през 2012 г. Това смяна на треньора ли означава или смяна на разпределителя?

- Трябва него да го питате. Не мога да гадая какво е имал предвид.

- Харесва ли ви играта на Добромир Димитров?

- Той се справя отлично и заслужава адмирации. За първи път му се дава такъв шанс.

- Има ли конфликт между братята Братоеви и Камило Плачи?

- Дали има конфликт не знам. Ние в съблекалнята не влизаме, не ни е работа. Това е едно семейство, което вътре трябва да си оправя нещата. Има ли външна намеса, тя никога не води до добър резултат. Това трябва да го знаете. Самият факт, че те са оставени тук т.е., че Георги е оставен, а може би брат му се е присъединил към него или има други причини, означава, че има нещо. И трябва да го разберем какво е. Не се отказвайте от отбора. Не се отчайвайте. Не губете вяра. Надявам се скоро да се видим и да констатираме, че промяната е настъпила и отборът ни вече играе по друг начин.

(Използвани са и въпросите на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай