Четем шедьоврите на Самюъл Тейлър

Том на гениалния англичанин в библиофилската поредица "Божествен дух"

Четем шедьоврите на Самюъл Тейлър | StandartNews.com

Самюъл Тейлър Колридж (1772-1834) е поетът, който в най-голяма степен осъществява естетическата революция на романтизма в английската литература, а и не само в нея. Той пръв се освобождава от просвещенския рационализъм, като залага на субективното, емоционално състояние на твореца и на неограниченото му въображение. "Със своята ориентация към ирационалното и свръхестественото, към омаята на необяснимите докрай видения на бленуващото съзнание трите от най-значителните му стихотворни творби "Кублай хан", "Кристабел" и "Песен за Стария моряк" се различават рязко от всичко предшестващо ги в дългата и богата история на английската поезия и особено от наследството на неокласицистичния ХV век, "Века на разума"." - пише в предговора си проф. Александър Шурбанов, който е съставител и преводач на бижуто..

В книгата са поместени и образци от "Беседи на маса", в които са събрани изказвания на писателя мислител по философски, политически и литературни теми.

Книгата на Самюъл Тейлър Колридж, която пусна на книжния пазар издателство "Захарий Стоянов" в библиофилската си поредица "Божествен дух", има шанс да стане книга на седмицата, твърдят издателите.

 

Гришам залага на стари герои


В "Сянката на чинара" Джон Гришам ни връща в съдебната зала на Клантън, щата Мисисипи. Джейк Бриганс пак е въвлечен в ожесточен процес, който ще накара жителите на окръг Форд да се изправят пред собствените си расови предразсъдъци.

Сет Хъбард умира от рак. Той е бял, богат, самотен и не вярва на никого. Преди да се обеси на стария чинар близо до дома си, Сет написва собственоръчно последното си завещание. Лишава децата и внуците си от наследство, като оставя повече от двайсет милиона на чернокожата си прислужница...

 

Дж. К. Роулинг пише под псевдоним


В "Зовът на кукувицата" привлекателна жена с професия на супермодел намира смъртта си, падайки от заснежен балкон в Мейфеър. Всички подозират, че се е самоубила вследствие на някаква лична криза. Единствено брат й се съмнява в тази версия и се обръща за помощ към частния детектив Страйк - ветеран от войната в Афганистан, белязан от физически и душевни травми.

В живота на Страйк цари тотален безпорядък и благодарение на този случай той успява да закърпи доходите си. Но и това си има цена.

Всъщност Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж. К. Роулинг, знаменитата авторка на поредицата за Хари Потър.

 

Румен Данов и българските освобождения


"Българските освобождения" е резултат на дългогодишни наблюдения и личен опит на Румен Данов в българския политически живот отпреди 10 ноември до наши дни. С особено внимание и от позициите на свидетел и участник в политическите процеси авторът разказва за времето от началото на промените.

Жанрово книгата е интересна амалгама от документалистика, политически анализи и кратки белетристични откъси по част от темите.

Тази книга е изненадващ и предизвикателен опит да се намери отговор на вечния и нелеп въпрос, защо седем поколения българи са материално и духовно "ощавени".

 

"Нещо се случи"

излиза 13 години след гениалния роман на Хелър "Параграф 22". В него писателят безпощадно обрисува гротеската на материално обезпеченото общество, страдащо от духовна нищета и липса на морални ценности. Героят Боб Слоукън е типичен негов представител. Той би трябвало да е успешен и щастлив човек, но самият той се счита за безкрайно нещастен.

"Живот оттатък"

е нарекъл поетичната си книга Кирил Аспарухов. "Износвам последните ризи/ на моя залязващ живот./ През радости, грижи и кризи/ намирах спасителен брод/ - изповядва се в рими поетът.

"Директивата"

Израснал в свят на мошеници, днес Майк Форд е почтен гражданин. Той има красива годеница, разкошна къща, успешен, законен бизнес. Но опасностите му липсват...

"Красиво бедствие"

Аби Абърти вече е добро момиче, което не пие, не псува. Тя вярва, че тъмното й минало е забравено, докато не постъпва в колеж с най-добрата си приятелка...

"Ледено сърце"

Изминали са три месеца, откакто Лаура е открила убиеца на сестра си с помощта на Сегретата - могъщо, тайно женско общество. Благородничките, събрани в него, търгуват с най-смъртоносното оръжие - тайните.

 

"Куци ангели" ни разплакват

"Куци ангели" - атрактивното заглавие е побрало свежарските (по думите на първите читатели) разкази на Владо Трифонов. Самият автор споделя, че не знае дали героите му - корумпирани и благородни, измамени и измамници, са за оплакване или за завист. Персонажите му са действащи лица от последните двайсет години и чрез действията и преживяванията им човек може да донамести картината на българския преход, който няма нито начало, нито край, защото е самият живот, уточнява Трифонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай