Черпят разкошни имена. Кой е милостивият светец?

Свети Мартин излекувал с целувка прокажен

Черпят разкошни имена. Кой е милостивият светец? | StandartNews.com

Днес почитаме паметта на един от най-праведните християни, чиито мощи и досега вършат чудеса. Това е Свети Мартин, наречен още Милостиви. Той бил епископ на град Тур в Галия (днешна Франция).

Неговите родители били езичници, но от ранно детство Свети Мартин имал възможност да научи за Христа и неговото учение за спасение на душата, разказва историята му „Монитор”.

Бащата на Свети Мартин насила го изпратил в армията, за да може да избави сина си от мечтите да стане отшелник и да може военната дисциплина да го вразуми. Един студен зимен ден до портата на града, където Маратин бил на стража, седял полугол просяк. Виждайки как беднякът зъзне от студ, той съблякъл своя плащ и го срязал на 2 части. Едната дал на бедния да се стопли, а с втората сам се увил. През нощта на Свети Мартин му се явил Иисус Христос, увит с онази част от срязания плащ, която той дал на просяка. На сутринта Свети Мартин се събудил преизпълнен с радост и първото нещо, което сторил, било да получи Свето Кръщение, защото до онзи момент той не бил кръстен. Скоро Свети Мартин успял да напусне армията и да се посвети на Всевишния.

През годините вярна служба в Христа Свети Мартин получил епископски сан. Избрали го за епископ на град Тур. Като епископ той положил огромни усилия да изкорени езическите обичаи от Галия и да въведе християнството. Заради усърдието и смирението, Господ надарил Свети Мартин със силата на чудотворец.

Най-забележителният пример е случката с прокажения. Свети Мартин отишъл в Париж по работа. Близо до портата на града стоял прокажен, от когото се носела непоносима смрад и всички бягали настрани от него. Без да изпитва отвращение, Свети Мартин се приближил и целунал човека. Пред очите на всички за секунди проказата изчезнала.. Вярващите започнали да наричат епископа Свети Мартин Милостиви, защото той проявявал завидно християнско милосърдие към всички. Свети Мартин доживял до 80-годишна възраст и е починал на 12 октомври 400 година.

Имен ден празнуват всички с имената Мартин, Марто, Марти, Мартинел, Мартен, Мартина, Марта, Мартинела и Мартена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай