Частни гардове пазят спешните медици в Г. Оряховица

До тази мярка на здравното министерство се стигна след "колективната оставка" на медицинския персонал и риска филиалът да бъде закрит...

Частни гардове пазят спешните медици в Г. Оряховица | StandartNews.com

Спешната помощ в Горна Оряховица вече е с частна охрана. Охранители дежурят през нощта заедно с медиците. До тази мярка на здравното министерство се стигна след "колективната оставка" на медицинския персонал и риска филиалът да бъде закрит, припомня в свой репортаж бТВ.

Причина за едновременното напускане стана поредното нападение над медицинско лице по време на работа от пациент.

Един охранител се полага на Спешното всяка нощ. На разположение са и мобилни екипи при нужда от подкрепление. Дали заради разлепените стикери, че обектът се охранява или заради физическото присъствие на терен, до изблици на агресия не се е стигало вече втора нощ.

Д-р Цончо Добрев работи в Спешното отделение от 1999 г. „Всяка вечер, когато тръгвам на работа си целувам детето, може и да не се върна”, споделя той. Първата му нощна смяна с охрана обаче е различна.

"Много по-спокойни сме. Уважаваме ги тези хора и се радваме, че наистина ги има, не се чувстваме беззащитни”, отбеляза още д-р Добрев.

За медицинската сестра Нели Радева мерките са закъснели. Тя е понесла физическа агресия на работното място през лятото, но униженията продължавали и в момента. В интернет все още се въртят нейни снимки как се мъчи да избяга по коридора на болницата, за да се спаси.

Д-р Виолета Пашова, началник на Спешното отделение, също посочи, че колегите й не са се оплакали от проблеми – посегателства или вербални нападки. През последната седмица обаче има много придружители с пациентите. 

"От налични 34 медици, 28 са в оставка. Разговарях с някои от тях и те са доволни от това, което има до тук като резултат – чувстват се по–спокойни на работното място. Надявам се, че оставките ще бъдат оттеглени", посочи д-р Пашова.

Здравният министър обеща и линейки с паник бутони за Спешното отделение в Горна Оряховица. Те ще пристигнат през май. С новата охранителна фирма ще се монтират паник бутони и в линейките, които сега се използват.

"Колегите са доволни от охраната, няма изблици на физическа и вербална агресия от пациентите, но си остават и други нерешени проблеми при нас – неосигурени пациенти, неспешни повиквания”, каза и фелдшер Иван Шишков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай