Болниците с рамо за Андреева

Болниците с рамо за Андреева | StandartNews.com

Решават за здравния шеф в 12 без 5

Една от най-оспорваните кадрови промени в кабинета е тази на здравния министър. Решението за Таня Андреева ще дойде в 12 без 5, научи "Стандарт".

Тя има подкрепата на соцлидера Сергей Станишев, а вече и на Асоциацията на университетските болници. В декларация здравните заведения се обявиха срещу смяната на министъра и дори заплашиха с протест, ако това стане. Вместо това те поискаха оставката на Румяна Тодорова.

В открито писмо до медиите асоциацията се противопостави на искането за смяна на здравния министър заради уволнението на директора на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев. "Недопустимо е здравният министър да става заложник на интересите на един лекар", се казва в декларацията. От асоциацията припомнят, че министерството до момента е предприело редица положителни мерки като разработване на стратегия за развитие на спешната медицинска помощ, 10% ръст на заплатите от началото на т.г., криминализиране на нападението над медицински лица. От Българския лекарски съюз също не искат оставката й.

Преди месец смяната на Андреева изглеждаше почти сигурна заради пакет със законодателни мерки, срещу които депутати от мнозинството се разбунтуваха. Недоволни бяха и частните болници, фармацевтичните компании и Лекарският съюз. За сметка на това преди вота подкрепа имаше към шефа на здравната каса д-р Румяна Тодорова, сестра на червената фурия Илияна Йотова.

Ситуацията обаче се обърна неочаквано. Повод за това стана очакваният дефицит от близо 400 млн. лв. в бюджета на здравната каса за болници, който бе заложен изначално още в края на миналата година с парите, които се дадоха на фонда. Здравният министър спечели и ДПС с няколко персонални промени. А на нейна страна застанаха Българския лекарски съюз, държавните болници, както и общинските, които получиха 6 млн. лв. допълнителни субсидии. Запознати допускат, че е възможно засега да няма уволнение нито в МЗ, нито в НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай