Болници пълни с фантоми, точат Касата

Доктори приемат здрави пациенти за скъпи изследвания на хартия

Болници пълни с фантоми, точат Касата | StandartNews.com

София. Болниците масово продължават да приемат пациенти, които нямат нужда от лечение в тях. Това показват резултатите от масирана проверка на здравната каса в 52 държавни, общински и частни клиники в цялата страна. Тя е извършена в края на миналата година, данните от нея обаче бяха обобщени преди броени дни.

142-ма пациенти са били приети за лечение в болница, без това да е било наложително или пък им е била писана некоректна диагноза, показват резултатите на касата. Те са констатирани в 42% от проверените болници. Най-много нарушения инспекторите са хванали по пътека 184. Тя е за операция при животозастрашаваща инфекция на меките тъкани.

Седем пациенти са били приети без нужда по тази пътека в болница "Пулс" в Благоевград. Нарушение по тази диагноза за пет случая има и в МБАЛ "Св. Каридад" в Пловдив. При двама пациенти в университетската болница "Георги Странски" в Плевен също е нямало индикации за хоспитализация. Липсва болка, температура, втрисане, повишени левкоцити, се казва в заключението на инспекторите. Аналогични случаи е имало и в "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица, в УМБАЛ "Александровска". В "Софиямед" пък са приели без нужда трима пациенти за инвазивно изследване. Също така още трима за лечение на световъртеж, смятат инспекторите на касата. Некоректни приеми е имало и в областните болници в Хасково, Сливен, Търговище, Кюстендил и др.

Неспазването на указанията на касата за лечение е другото често срещано нарушение. Това отново влияе пряко на качеството на медицинската помощ. Според лекарите обаче немалка част от изискванията на касата невинаги се налага да се правят. Пропускане на някои задължителни изследвания е най-честото нарушение, сочат проверките. В някои случаи обаче медиците не са направили и анестезиологичен риск, което може да е фатално за болния. Подобни пропуски инспекторите на касата са намерили при 142 болни в 48% от клиниките, които са проверили.

Искането на пари за услуги, които покрива касата, също продължава да се среща. Подобна практика е установена в 27% от болниците. Най-често клиниките са искали пари неправомерно за потребителска такса и за изследвания. Такива нарушения са установени в СБАЛ "Св. Лазар" в София, СБАЛ "Гръбначен Център" в София, МБАЛ Хасково, УБМАЛ "Александровска", МБАЛ Търговище, МБАЛ "Софиямед", "МБАЛ д-р Тота Венкова " - Габрово, КОЦ Русе, МБАЛ Самоков, МБАЛ "Еврохоспитал Пловдив", УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, МБАЛ "Света Екатерина" - Пазарджик, МБАЛ "Силистра". Здравеопазването у нас е недофинансирано, но това не е повод за рекет, а за промени в системата, категорични са пациентите.

За всички медицински нарушения клиниките са претърпели санкции в размер на повече от 250 хил. лв. Отделно те са получили и наказания за 170 хил. лв. за финансови нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай