БЛС искат министър Андреева да преустанови уволненията

БЛС искат министър Андреева да преустанови уволненията | StandartNews.com

София. Българският лекарски съюз изказа своето становище към здравния министър д-р Таня Андреева за преустановяване на всякакви уволнения и назначения в болниците.

Лекарите са поставили свои предложения във връзка с това, че в съответните лечебни заведения работят лекари, чиито интереси БЛС представлява и те в някаква степен са зависими от ръководните кадрови движения.

Основните предложение на Българския лекарски съюз към министъра на здравеопазването д-р Т.Андреева гласят:

1. Да се преустановят на този етап всякакви уволнения и назначения в болниците.

2. Да се изготви наредба за избор на ръководните постове с конкурс, като се определят ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности. Да бъде заложено изрично, че те могат да се освобождават само при неизпълнение на ангажиментите, поети при конкурса, или несправяне с работата по конкретни показатели.

3. Да не се приемат препоръки от никакви политически партии, лица или организации за назначаване на ръководни кадри в здравеопазването.

4. Единият член на Борда на директорите да бъде представител на МЗ, съотв. на общините, в зависимост от позицията на принципал, а вторият член да се избира от колектива на съответното лечебно заведение.
Принципно, БЛС изразява категорично си становище за ненамеса на политиката в лечебните заведения. Това е територия единствено на здравеопазването, а не място за правене на политика, дори тя да е добра. В няколко свои медийни изяви през последните дни, председателят на БЛС д-р Цв.Райчинов изрази нееднократно тази позиция – завършва прессъобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай