Българите се отвратиха от властта заради Украйна

Мнозинството не одобрява действията на правителството в София в тази посока

Българите се отвратиха от властта заради Украйна | StandartNews.com

57% в Европейския съюз и 47% от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59%) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици.

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64% от участниците в ЕС и 84% от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28% в ЕС и 47% у нас. Следващата година ще бъде по-лоша, според 53% в ЕС (повишение с 22%) и 44% в България (повишение с 8%).

Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34%), високите цени (31%) и доставките на енергия (26%). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34%), енергийните доставки и международната обстановка (по 28%).

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49%, докато неодобрението у нас е 36%, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34% средно, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51% от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19%, а в останалата част от Общността - средно 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64%, 55% и 56%, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77%, 75% и 70%, показва проучването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай