Понеделник,

Безлов: Казаното от Божков го инкриминира

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

Още от самото начало Васил Божков създава усещане за покер играч, който има някакви карти, но не знаем какво точно има и къде блъфира. Знаем, че той беше най-големият рекламодател години наред. Последната му хазартна империя беше в резултат на много големи телевизионни усилия.

Той до момента не е показал някакви документи - показа комикси и чат разговори, разбира се, даде и интервюта. Имаме фрагментчета. Проблемът е, че това, което казва, го инкриминира. Каквото и да се случи с отсрещната политическа страна, само за това, което той казва, ако то е вярно, той трябва също да лежи в затвора, заяви пред бТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

В последните дни укриващият се в Дубай Божков лансира схема, според която бил плащал такса „помагане“ в размер на 20 на сто от печалбите на Националната лотария.

Според собствените му твърдения той е плащал за политически чадър в замяна на това някои текстове в закона да облекчат плащането на такси от хазарта. Обвиняемият твърди още, че през февруари министър Владислав Горанов му е назначил данъчна ревизия, припомня бТВ.

Безлов подчерта, че сюжетът с бизнесмена показва различна игра, ако бъде сравнена с Цветан Василев. Според него не всичко са знаели във финансовото министерство, но за много неща определени хора са знаели и са получавали „поощрение“.

По думите му много от нещата са започнали да се разбират, когато е започнала войната в хазарта с братя Найденови. Безлов смята, че тя не е приключила, защото свидетелствата и всички информации, които Найденови са предложили, са ги направили „враг на живот и смърт“.

„Техните твърдения са свързани с тежки престъпления“, подчерта той и продължи: „Национална лотария до 2014 нямаше. Начинът, по който се позволи да се рекламира хазарт, радикално промени ситуацията. Оценките в началото на Лотарията не надминаваха да има 100 млн., а тя стана 15 пъти по-голяма“.

Той беше категоричен, че към изнесените от Божков данни трябва да се поглежда със скептицизъм. Според него Националната лотария и „Ню Геймс“ са имали оборот от 1,5 млрд. лв. през 2018 г.

Нови културни ценности са намерени и иззети от офисите на Васил Божков

„Освен това имаме гейм зали и казина. Ако съберем само в хазарта, това, което Божков е получавал – това са някъде около 2 млрд. лв. Какви са печалбите, можем само да преизчисляваме, защото се оказа, че той не е плащал печалби. Всичките тези милионери, които ни ги обявяваха, не са си получили парите“, изтъкна Безлов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички