Бареков: Ще пометем старите муцуни в политиката

Искам сделка с хората, доверие срещу почтено управление, казва Николай Бареков

Бареков: Ще пометем старите муцуни в политиката | StandartNews.com

- Г-н Бареков, една от новините на учредителния конгрес на "България без цензура" е, че взимате депутат от червената парламентарна група. Румен Йончев става независим народен представител до дни, нали?

- Първо, не взимаме, защото Йончев няма как да бъде взет. Той има партия - Земеделски народен съюз, на която е лидер. Коректното е, че ще сме партньори със земеделците. Г-н Йончев не е депутат от БСП, а участваше заедно на изборите. И той няма политическо споразумение с "Коалиция за България". Но за да избегнем всички спекулации по темата, призовахме г-н Йончев да напусне парламентарната група на "Коалиция за България". Аз имах разговори с него в тази посока. И мисля, че в най-кратки срокове той ще направи тази стъпка.

- Ще имате ли активисти и от ГЕРБ? Депутатът Светлин Танчев също бе на конгреса?

- Вижте, не ми е самоцел да вземам, както казвате, депутати от ГЕРБ или от БСП. Що се отнася до Светлин Танчев, той е почтен, експерт, завършил в Харвард. И бих се радвал да стане част от "България без цензура". Това зависи от него. Благодарих му, че беше на учредителния конгрес.

- Парите за партията? Кажете откъде са, как ще отговорите и на обвиненията, че ще разчитате на корпоративен вот?

- Имаме много представители на бизнеса, които се включват при нас. Но самите те казват: "идваме ние, но няма да записваме нашите работници, за да не си помислиш, че с гласовете на нашите служители искаме да спечелим политическа власт". Постоянно чувам как са били с 50 души работници, а за 4 години са останали с 5. Това са хора, които искат подобряване на микроклимата. Искат нормални условия за правене на бизнес, без чиновническия и партиен рекет. Такива хора са добре дошли. Има и такива "бизнесмени", които директно си поискаха подкрепа в замяна за постове, но им казах, че тези извращения при мен няма как да се получат, както са ставали при Борисов или при Яне Янев.

- И все пак - какво ще видим във вашите сметки, които ще откриете през седмицата?

- Парите ми са с ясен произход. Не съм откраднал от никого 1 лев. Не съм вземал комисиони. Когато съм подписвал договори в телевизията за по 20 млн., след това съм спял с вдигнати ръце. Всичко, което имам, ще го даря на "България без цензура". Работил съм по 20 часа на ден буквално. От години нямам почивен ден. И се надявам да получа доверието на хората, за да докажа, че мога да управлявам обществените ресурси в полза на хората. В България се изкарват годишно 40 млрд. Но всяка година идват борисовци, станишевци, местановци и крадат от тези пари. 10% от тях правят 4 млрд. И на нас не ни пука. Казвам на хората, изберете ме, за да пазя вашите пари. Да ги умножавам. Доказал съм като мениджър, че мога да изкарвам пари. И се надявам, че ще изляза от политиката с почтено име. За пръв път в мое лице хората ще имат успял човек, постигнал нещо в живота си с двете си ръце, който иска да се докаже като добър управленец. И като почтен гражданин.

- Как ще изглежда вашият съюз на евроизборите? Освен ВМРО и ЗНС, явно ще преговаряте и с партията на Мария Капон?

- Всички, които не са участвали в прехода като партии във властта и са проевропейски настроени, а и са базирани в центъра, имат шанс да станат наши партньори. С ВМРО и със ЗНС водим разговори. Имаме амбиция да обединим земеделските гласове и патриотичния вот зад нас. Целта ни е да сформираме голяма, европейска центристка коалиция срещу статуквото в България.

- Сериозно разбунихте духовете в централата на ЕНП в Брюксел. И в понеделник по време на председателско бюро там ще питат Йончев за участието в бъдещата коалиция. От ГЕРБ искат да изключат ЗНС от ЕНП. Партията на Йончев ли е вашата легитимация вдясно?

- Не. Ние сме в центъра. Нямаме работа вдясно. Но политически г-н Борисов е неграмотен човек. Той успя да опорочи ЕНП в България, правейки я дясна. А ЕНП има влияние и в центъра и това е много важно да се знае. Ние нямаме никакви претенции на този етап и Йончев беше омаскарен от едно пасквилно писмо, писано от светата троица Лукарски, Костов и Борисов. Доколкото знам, в понеделник на срещата на върха в ЕНП той ще обяви, че напуска "Коалиция за България". А що се отнася до обвиненията, че Йовчев бил партньор на "популиста Бареков", "България без цензура" в момента е единствената центристка формация. Ние ще имаме вероятно няколко евродепутати. И след това ще водим разговори с партиите от европейските семейства. Най-вече в центъра и вдясно.

- Отсега подкрепяте идеята за равна минимална заплата в ЕС, но това е от платформата на левите, на ПЕС. А ще бъдете гост на конгреса на ЕНП в Дъблин?

- В "България без цензура" не делим идеите на леви и десни. За нас идеите са добри или лоши. Може ли един пенсионер със сто лева да се чувства европеец? Или баща да получава 360 лв. минимална заплата и да храни семейство с две деца? А на конгреса на ЕНП не мога да отида по технически причини, защото точно около 6 март с икономическия екип на "България без цензура" ще бъдем в Рига на среща с финансовия екип на г-н Репше. Той прие поканата да стане мой консултант по финансовите политики.

- Идеята ви за данък богатство претърпя метаморфоза и вече предлагате облагане на сделките над 1 млн. лв. Защо?

- Това са сделките с имоти и луксозни стоки. Решихме да не е върху доходите, да. Когато човек генерира високи доходи, той ще си плаща данъка чрез прогресивното облагане. А данък "богатство" ще е за тези български граждани, които, образно казано, "са си надвили на масрафа". Ако искат да си купят скъп часовник, яхта или пък луксозна къща в Бояна или Сен Тропе, нека са солидарни и да платят един малък процент до 10% от сделката за социалния фонд на държавата. Не очаквайте от нас фарс като "акция хеликоптер" на г-н Борисов, която послужи само за рекет на българския бизнес. Ние няма да извиваме ръцете на бизнеса за комисиони. Ние ще го подкрепим, за да имаме реална икономика, инвестиции. Ако бизнесът крие данъци, то е защото е изнудван от политиците. И пример от близкото минал о- голяма строителна фирма получава поръчка за 5 млн. лв. Тя трябва да занесе предварително 2,5 млн. в Банкя. Тази схема приключи. Ние ще искаме въпросната фирма да си плати данъците. И вместо 2,5 млн., фирмата ще плати 250 000 лв. налог към държавната хазна.

- Обявихте само двама от петимата свои заместници в партията. Имате ли достатъчно кадри за партийното строителство?

- Партийното строителство изцяло почива на експертността. Ангел Славчев идва като човек със структури и хора, но и като човек, който е известен с позицията си срещу монополите. Духът на февруарските протести е с нас. Рада Коджабашева е сериозен финансист, банкер с 4 езика. Няма да докараме нов Симеон Дянков в последния момент с гръм и трясък. Ген. Кларк е изключително впечатлен от нейната експертна подготовка, г-н Репше - също. За управлението на страната ще дадем млади българи с експертна подготовка. Имаме кадри повече от всеки друг. На конгреса видяхте пълна зала и пълна сцена. Питайте Борисов защо има само 1 заместник вече 10 години - Цветан Цветанов. А някой знае ли заместниците на Сергей Станишев? До 10 дни ще обявим и другите имена, също ще са сериозни, почтени хора. Забележете, аз познавах лично 2/3 от хората на конгреса от обиколките ми в страната.

- Мария Календерска, известно име от TV7, оглави Контролната комисия на партията, тя ли е вашата Мая Манолова?

-Тя е перфектен организатор и талантлив журналист. Нарочно в нашата контролна комисия сложихме финансист, трима юристи и един добър организатор. Нека тези петима експерти да бъдат коректива на партията. Но на Контролната комисия аз лично им пожелах да нямат работа.

- Как ще откриете кампанията си? Ще имате ли подкрепата на Нешка Робева, както при старта на турнето "България без цензура"?

- Нешка Робева е наш приятел, наш съмишленик, беше и на конгреса. Самата тя е наш съратник на това в България да няма цензура на словото. И да има цензура на бедността - това е нашият основен проблем. Около 3 март ще обявим коалицията за евроизборите и нашата листа. За разлика от листите на Реформаторския блок, БСП, ГЕРБ, които се пишат в нелегалност и никой нищо не знае за тях, нашата листа се пише открито и нашите заседания ще бъдат открити. Нашите коалиционни партньори присъстват на всички сбирки в открити зали, където може да дойде всеки. На изборите през май ще има много неприятни изненади за политическото статукво. Много дълго време беше подценявана "България без цензура". Но тя ще помете старите муцуни от политическия елит. И днес давам заявката за това.

- Къде си държите златната Богородица от майка ви? Какво ви каза синът ви Николай снощи след конгреса?

- Той не дойде на конгреса, гледал е по телевизията. Синът ми смята, че политиката е мръсна работа. И че баща му отива на лошо място. И няколко пъти вече ми повтаря как, докато съм бил в телевизията, хората там ме обичали, били страхотен екип и той го виждал. Пита ме защо отивам в политиката при хора, които нямат морал и не уважават родителите си, приятелите си. Тъжно е едно 8-годишно дете да има такова мнение за политиците. Ще вложа всичките си сили в това хората да видят, че политиката може да има и друго лице. А иконката от майка ми е с мен постоянно и в колата. На срещи си я слагам в джоба на сакото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай