Българин рисува портрети за Белия дом

Българин рисува портрети за Белия дом | StandartNews.com

Буш-баща и Джими Картър позират на Росен Райчев


Неотдавна в Националната галерия за първи път пред публика беше показана най-голямата колекция от портрети на Апостола. Сред картините в Двореца попадна и платно с образа на Левски, което от 2010 година е закачено в Гербовата зала на Президентството. То е дело на известния повече по света, отколкото у нас Росен Райчев. Той е рисувал двамата Буш, които красят библиотеката в Белия дом. Пред нашенеца е позирал холивудският лъв Морган Фрийман. Доналд Тръмп пък е бил домакин на рожден ден артиста от Русе. От неговите творби гледат президенти, губернатори, актьори, магнати, религиозни лидери. Той е автор на портретите на някои от най-знаменитите фигури на Америка и в света. Под четката му оживяват Линкълн, Жаклин Кенеди, Ицхак Рабин, Махатма Ганди, чийто портрет е подарен от САЩ на Индия. Поръчките му за изложби го отвеждат в Америка, Япония, страните от Персийския залив, Франция, Англия, Германия, Белгия, Гърция и Близкия изток.

Едно от най-известните творения на Росен е портрет на английския крал Джордж VI - специален подарък от художника за Елизабет II. Идеята за създаването му идва случайно, след като граждани решили да изненадат кралицата по случай диамантената й годишнина. Росен обаче признава, че най-голямо вдъхновение получил от филма "Речта на краля", посветен именно на Джордж VI.

Елизабет II веднага взима платното

за колекцията си, макар че по принцип не приема подаръци. Точно преди година във Вашингтон се състоя церемония по пускането на нова пощенска марка в САЩ с портрета на Мая Анджелоу, сътворена от българина. Американската поетеса, писателка, актриса и общественичка беше от видните фигури на движението за граждански права в средата на ХХ век.
Росин, както е артистичният псевдоним на русенеца, живее от 15 години в Атланта. Прочут е като един от водещите портретисти в двете Америки. 52-годишният днес творец започва да рисува още на 6. Завършва Художествената академия в класа на Светлин Русев. Преди да заживее в САЩ, прекарва 5 години в Япония.

През 2011-а президентът Джими Картър позира на сънародника ни. Срещата му с Буш баща пък е няколко години по-рано. И за двамата Росен разказва, че са истински аристократи в маниерите си и че притежават феноменална памет. Известни са с това, че помнят дати, имена и събития - без помощ, без секретари. Открай време вярват в демокрацията, в хуманизма. Българинът е убеден, че всичко това е задължително за всеки политик, който иска страната му да е силна. Любопитна е срещата на Райчев с Морган Фрийман. Запознава ги Андрю Янг, легендарен борец за граждански права, пръв съветник на д-р Мартин Лутър и бивш американски посланик в ООН. Той е личен приятел с носителя на "Оскар". Идеята е да се срещнат и Росен да го нарисува. Случва се през 2011 г. в Атланта, където Фрийман снима поредния си филм. След като портретът е готов, той е показан с тържествена церемония на следващата година през април в Атланта. На специалния коктейл по този повод идват кметът на града, губернаторът и местните политически величия. Тогава българинът обявява, че започва следващия портрет на Фрийман, който е за Националната галерия във Вашингтон - висока чест, рядка за живи художници. А Райчев има три свои произведения там. Освен на Морган, другите два портрета са

на Андрю Янг и Ханк Аарон - живата бейзболна легенда

на САЩ. Художникът разказва за малко известни подробности от характера на актьора. Фрийман много обича да пътува и често живее повече от месец на яхтата си. Обикаля пристанищата, много чете, много пише. Прави и страхотни документални филми, за които сам твори сценариите. "Той често задава провокативни въпроси, не обича инерцията, статуквото и общоприетите фактори. По време на обяда с елита на Атланта му казах, че работя по "Тайната вечеря". И от немай-къде той ме пита: "Мислиш ли, че Дева Мария е девица?". Отговорих му: "Не знам, не съм бил там, но доколкото знам, Христос има братя, така че евентуално не е била чак толкова дева". На него му хареса този отговор", споделя художникът с гордост.
Когато Райчев решава да празнува рожден ден в кънтри клуб в Палм бийч във Флорида, се оказва, че заведението е собственост на Доналд Тръмп. А милиардерът също е там - идва на масата на рожденика, поздравява го, говорят си. Тръмп се показва като чудесен домакин, дори препоръчва на гостите какво да изберат от менюто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай