Албания - новата любима дестинация на българина

Страната е посрещнала над два милиона туристи от началото на годината

Албания - новата любима дестинация на българина | StandartNews.com

"Летният туристически сезон стартира успешно и се очаква възходящата тенденция да продължи и през следващите дни", това заяви пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Експертът посочи, че още през май е имало 18% ръст на туристите, като тенденцията през юни е подобна. Според него проблем с кадрите у нас няма, когато работодателите са готови да плащат. Той допълни още, че масово българи работят като сервитьори и спасители в Кипър заради предлаганото по-високо възнаграждение и определи като "спекулативни" твърденията, че е възможно замърсяване на Черно море заради взривения язовир в Украйна.

Една друга дестинация обаче привлича все повече погледа на българина, особено след продължителното чакане по граничните пунктове с Гърция.

Албания все повече става любима дестинация на сънародниците ни, обичащи морето и красивата природа. Страната е близка и достъпна дестинация, която впечатлява с красиви плажове, богата култура и живописна природа. Туристите се впечатляват и от гостоприемството, кухнята и атмосферата на тази страна, а  почивката може да излезе изгодно, благодарение на това, че може да пътувате до нея по няколко начина - с кола, автобус или с директен полет.

Страната се похвали, че е посрещнала над 2 300 000 туристи през първите пет месеца на тази година. Министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро отбеляза, че страната й реализира ръст от 42 на сто спрямо същия период на 2022 г. Тогава Албания е била посетена от 1 677 691 чуждестранни туристи.

Кумбаро заяви, че "чуждестранните посетители, които са избрали Албания през първите пет месеца на настоящата година, са с 42% повече от миналата година, което обещава повече туристи в пика на летния сезон, в който навлизаме".

Според данните за периода януари-май 2023 г. Албания е била посетена от 2 389 899 чуждестранни посетители, а за същия период на 2022 г. - от 1 677 691 чуждестранни посетители.

"Също така през май 2023 г. страната ни е била посетена от 705 079 чуждестранни посетители, а през май 2022 г. - от 604 430, т.е. със 17% повече", се казва във видеото, публикувано от Кумбаро.

Благодарение на дългата брегова линия Албания предлага няколко плажа, от север на юг, като например във Велипоя в Шкодра, в Шенгин в Леж, в Дуръс, Вльора, Химара, Саранда и т.н. Тези плажове се посещават не само от албанци, но и от чуждестранни граждани, които избират Албания за туристическа дестинация през летните месеци. Също така Гирокастра, Берати, Бутринти, Круя, Тирана, Шкодра и др. са популярни дестинации за исторически и културен туризъм.

Също така страната има условия за целогодишен туризъм, благодарение на релефа, който предлага възможности за туризъм от юг до север. Голям е броят на туристите в туристическите селища в северната част на страната, като същевременно се развива и инфраструктурата за приключенски туризъм.В Албания има и много реки, лагуни и национални паркове, които привличат туристи от цял свят.

Още през миналата година Албания се превърна в пълен хит сред потребителите в Тик Ток, особено сред тези от британския пазар. Експертите в областта на пътуванията посочват, че страната може да благодари на социалните мрежи за популярността си за летните почивки.

"Това всъщност е Гърция, но струва много по-малко. Плажовете са красиви, винаги чисти и има безплатни шезлонги. Наистина е спокойно и не е претъпкано с туристи. Храната е страхотна и виното е евтино", хвалят се туристи в страната.

Въпреки това албания се нуждае от сто хиляди служители. В момента са заети осемдесет процента от капацитета на хотелите.  Гарантирането на персонал обаче е трудно.

Очаква се правителството да подготви нова програма. Вероятно служители ще трябва да се привличат от други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай