Адвокатите на Ваня Григорова изплюха камъчето за местните избори

Какво казаха те

Адвокатите на Ваня Григорова изплюха камъчето за местните избори | StandartNews.com

В над 95 % от подадените и отчетените данни от местните избори има разминаване. Това каза заместник-председателят на БСП - София Диана Тонова. Тя и Милка Христова - също заместник-председател на столичната организация на социалистите - са адвотакти по делото на Ваня Григорова, образувано по нейната и на Местна коалиция "БСП за България" жалба срещу решението на ОИК - София за определяне на Васил Терзиев за спечелил изборите за кмет на София.

"На вчерашното засадание беше разгледана съдебно-техническа и икономическа екпертиза, която ние поискахме, обясни Диана Тонова. - От заключението на вещите лица стана ясно, че електронните подписи, с които са подписани файловете, съдържащи се във флаш паметите на ТУМГ (машините за гласуване) не са квалифицирани. В тази връзка, поискахме отговор от вещите лица на въпроса дали използването на електронни подписи, които не са квалифицирани, гарантира надлежно подписване на файловете и създава ли възможност за манипулиране на съдържанието на подписаните файлове във флаш паметта".

Диана Тонова цитира и отговора на вещите лица: "Електронният подпис удостоверява, че файлът не е променян след неговото поставяне. Електронните подписи, които са им предоставни от ЦИК не отговарят на Регламент 910/2010 г. на ЕК. Софтуерът в ЦИК не дава възможност за верифициране на подписите, респективно не е било възможно да се установи дали файловете са били променяни след подписването им с електронен подпис. Последното не изключва съмнения за промяна на файловете след подписването им с тези електронни подписи".

Диана Тонова, която е заместник-председател и на групата на Местна коалиция "БСП за България", добави, че от заключенията в експертизата по две от поставените задачи са били установени разминавания в данните от хартиения протокол и тези от флаш паметта. "Само в 13-та СИК от анализираните 313 протокола няма числови разлики между вписаните в т. 13 на хартиените протоколи на СИК (брой действителни гласове, подадени за двамата кандидати) и вписаните в т. 10 на същите - брой на намерените бюлетини от машинното гласуване и изчетените/записаните от предоставените памети от ТУМГ, обясни тя. - На практика в над 95% от анализираните СИК подадените от избирателите и отчетените от СИК резултати се разминават".

Общинският съветник от групата на социалистите разкри също, че от анализираните 313 секции, представляващи 1/6 от всички 1639 СИК на територията на СО, са налице сериозни различия в записите по т. 12 (разпределение по кандидатски листи на действителните гласове) от секционния протокол и данните във флаш паметта и за двамата кандидати. "В 255-та СИК Ваня Григорова е ощетена с 541 гласа - това е разликата от данните в хартиения протокол и тези от флаш паметта, посочи Диана Тонова. - В 122-ра СИК е установено, че разликата между данните от хартиения протокол и флаш паметта е общо 514 гласа в ущърб на Васил Терзиев. А в 113 секции е установена разлика между данните от хартиения протокол и флаш паметта в полза на избрания за кмет кандидат от ПП-ДБ-СС с общо 196 гласа".

Според Диана Тонова тези резултати, както и фактът, че евентуално мултиплициране в същия порядък на грешките в останалите 1326 протокола биха могли да доведат до промяна в резултата от изборите. "Всичко това мотивира поставянето на аналогични две допълнителни задачи на вещите лица за изследване на всички 1639 протокола, относно записаното в т. 12 от хартиените протоколи и флаш паметите за Ваня Григорова и Васил Терзиев, както и в т. 13 и т. 10 от същите. А Административният съд допусна тези допълнителни задачи към експертизата и отложи и насрочи делото за 15-ти март".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай