Адам Джонсън разказва за любов и тоталитаризъм в "Откраднатият живот на сирака Юн До"

Адам Джонсън разказва за любов и тоталитаризъм в "Откраднатият живот на сирака Юн До" | StandartNews.com

Ню Йорк. Роман от 700 страници, който смесва по красив начин журналистика с литература, спечели престижния "Пулицър" за художествена литература. Адам Джонсън и "Откраднатият живот на сирака Юн До" станаха фаворит на журито, а писателят отнесе медала на академията.

"Започнах да пиша за Северна Корея, защото бях изумен от пропагандата и начина, по който тя налага мисленето си на цял народ", заяви Адам Джонсън, който преподава творческо писане в Станфорд. Историята преплита шпионаж, любов и живот, обсебен от тоталитарната система на най-затворената страна в света. Самият Джонсън прави тригодишно проучване, преди да се захване с историята. Получава и разрешение от властите да прекара 6 дни в Пхенян.

"На местните им е забранено да говорят с чужденци. Затова, за да проумея характерите и душите на героите си, използвах въображението си", разказва още носителят на наградата. Журито пък обоснова избора си с думите, че Джонсън е успял едновременно да разкаже както за политическата обстановка, така и за най-големите дълбини на човешкото сърце. Сюжетът накратко звучи така: млад мъж се издига от нищото и става заплаха за диктатурата. След това се опитва да изведе своята съпруга и доведените си деца извън страната. Достойнството на романа е и че Адам преплита няколко авторски гласа, местейки постоянно гледната точка, обоснова се още журито. 

Екипът на "Ню Йорк Таймс" беше отличен за обяснителен репортаж - става въпрос за доклада, разкриващ участието на голямата американска верига магазини "Wal-Mart" в корупционни схеми в Мексико. От "Таймс" бяха наградени и за международен репортаж, който показа охолния живот на членове на Комунистическата партия в Китай. За материал в услуга на обществото бяха наградени служители от "Sun Sentinel" във Флорида, които показаха как безотговорно шофират местни полицаи, когато не са на служба.


Носители на медалите "Пулицър" за снимки, станаха фотографите от "Асошиейтед прес", които разпространиха покъртителни фотоси от войната в Сирия.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай