8 факта за Apple, които не знаем

8 факта за Apple, които не знаем | StandartNews.com

За 40 години корпорацията стана символ на начин на живот

Нито една компания, производител на битова електроника, не предизвиква такъв обществен интерес като Apple. За близо 40 г. тя се превърна не само в гигантска корпорация, но стана символ на начин на живот и се сдоби с милиони предани почитатели. Компанията е прочута с това, че често обича да пуска разни слухове, които с плам се обсаждат в интернет. Изданието Mashable направи списък с някои от най-интересните факти за "ябълката".

На първото лого е Исак Нютон

Макар цветното лого на компанията да е известно повече от другите, в най-първото е бил изобразен Исак Нютон, седящ под дървото точно, преди ябълката да падне на главата му. Това лого е разработено от по-малко прочутия съосновател на компанията Роналд Уейн, който по-късно продава дела си на Стив Джобс и Стив Возняк за 800 долара (сега делът му би струвал 22 млрд.). Логото с Нютон се използва за кратък период през 1976 г., защото не се е отличавало с висока степен на детайлизация. Призвана да замени сър Исак е цветната отхапана ябълка, дело на Роб Яноф. Това лого остава символ на компанията до 1998 г., когато е представено настоящото в черен цвят.

Возняк продава калкулатора си за $750

За да събере достатъчно пари, за да купи детайли и да направи няколко от първите компютри Apple I, Стив Джобс продава микробуса си Volkswagen. Возняк пък, който станава сътрудник на HP, продава научния си калкулатор Hewlett-Packard 65. Хората, родени след 1990 г., сигурно се чудят как прост калкулатор може сериозно да увеличи капитала на компания. През 1976 г. обаче тези устройства са стрували колкото един ноутбук в днешно време, а HP-65 е бил наричан "най-добрият малък програмиран компютър в света". Возняк взима за калкулатора 750 долара на дребно. Ако онзи неизвестен купувач е знаел, че взима в ръцете си част от историята на изчислителната техника, за колко ли щеше да го продаде сега в eBay?

Дяволска цена от $666,66 на старта

Високите цени на компютрите Apple отдавна са обект на критики и на жалби. Всъщност, ако се вземе предвид инфлацията, днес Apple I би струвал по-скъпо от Mac Book Air или MacBook Pro с диагонал на екрана от 17 инча. Цената от 666 долара и 66 цента е поставена не по някакви сатанински съображения, а от практична гледна точка, за което Возняк веднъж обяснява на пресконференция. "Бях се побъркал на тема повтарящи се цифри", казва той. После обяснява, че цената на едро на компютъра била 500 долара, а с добавянето на търговската надценка трябвало да стане близо 667. Той я "закръглил", како се изразява, на 666,66, за да "може по-лесно да се набира на клавиатурата".

Dogcow е тяхна рожба

Чували ли сте някога за Dogcow (куче-крава)? По-старите фенове на Apple може би знаят за нея, защото тази картинка е включена в шрифта Cairo като част от софта на оригиналния Macintosh. След като поддръжката на Cairo е спряна, Dogcow живее в LaserWriter Driver 4.0 и след това става нещо като символ за сътрудниците на Apple. Куче-крава на име Clarus, измислена от Сюзън Кеър, може да бъде намерена във всички версии на Mac OS до версия X. В края на 80-те години тя става популярна и се използва и от други групи разработчици - дори Microsoft веднъж я пуска в реклама, което не се харесва никак на Apple.

Името Macintosh идва от сорт ябълка

Компютърът Apple Lisa носи името на дъщерята на Джобс. Откъде обаче произлиза Macintosh? Сътрудникът на компанията Джеф Раскин нарича машината на името на любимия си сорт ябълки. Всъщност, Macintosh е просто кодово име и се твърди, че Джобс се опитва да го промени на "велосипед" (Bicycle) в отсъствието на Раскин. Той обаче още в началото знае, че името е избрано много удачно, както и това, че Macintosh има огромен потенция до края на жизнения си цикъл.

Пускат първата масова цифрова фотокамера

През 1994 г. Apple наистина пуска на пазара първата цифрома фотокамера в САЩ. Apple QuickTake 100 прави 8 снимки и се свързва с Mac с обикновен кабел RS-232. Цената на джаджата е 749 долара (1000 днес), което е смешно за камера с разширение по-малко от 1 мегапиксел и без LCD. Гамата QuickTake скоро е попълнена от още два модела и камерите се продават до завръщането на Джобс в компанията през 1997 г. Тогава той слага край на производството им.

Кръщават iPod на филма "2001: Космическа одисея"

Копирайтърът Вини Чико измисля името iPod като част от екипа, който трябва да нарече запомнящо се от потребителите наименования на новото устройство. Джобс вече е решил, че MP3-плеърът трябва да следва идеологията "Хиляда песни в джоба ви" и оставя открит избора на името му, като посочва само, че не трябва да подсказва за нещо, свързано с музиката. "Когато видях това нещо с бял корпус, веднага си помислих за "2001: Космическа одисея". След това само добавих префикса "I", като в iMac", разкрива Чико за сайта Wired през 2006 г.

Игра "великденско яйце"

Първият iPod се доставя с "великденско яйце" (скрито съобщение от разработчиците) във вида на игра. Достъпът до него се отваря при натискане на правилна комбинация клавиши. Пътят на пускане на играта е описан в началото на 2002 г. от сайта Geek.com в обзора за iPod: "Отивате в меню About, задържате централния бутон за 3 сек и се пуска Breakout, която може да играете докато слушате музика. Тази версия на арканоида Джобс и Возняк играят също така и на Atari.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай