70 000 БГ маски за граничари и лекари

Българи разработиха молекула против коронавируса

70 000 БГ маски за граничари и лекари | StandartNews.com
  • Българи разработиха молекула против коронавируса 
  • Наши учени правят активен въглен от костилките на кайсии, разказва проф. Павлина Долашка 

Един български институт създаде маски за защита от вируси в момента на епидемия, когато ситуацията стана критична. Институтът по органична химия се занимава с извличането на вещества, които могат да създадат активен въглен, разказа проф. Павлина Долашка. При това положение може да се създадат вещества, които да се вграждат в обичайните маски, а те след това да се перат и използват отново, поясни тя. Българска фирма пък е разработила молекула, която може да се пребори с коронавируса. При това разработката е още отпреди четири години, а едва неотдавна са се адаптирали към последната епидемия.  

За последните си разработки учените информираха премиера Бойко Борисов. Свои иновации представиха и български текстилни фирми, които също се поеха производството на маски за многократна употреба. 

Родните учени доказаха, че могат да доставят активен въглен, който да се импрегнира в съответния плат и той да се пере. Въгленът е създаден покрай търсенето на лечебни средства, посредством които да се дезинфекцират болестни рани на хора с диабет, разказва още проф. Павлина Долашка, която е наложила своето откритие дори в Германия.  

Учените тествали няколко типа костилки - от череши или от кайсии, и са преценили, че от последните по-лесно се абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми. "Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат", обясни Бойко Борисов след среща с шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски. "Надяваме се фирмите, които се включат в създаването на маските, да не злоупотребяват в ценово отношение", допълни проф. Долашка, но заяви, че цените, които ще бъдат поставени, няма да са в нейната компетентност. По нейните думи маските ще се използват предимно от служители, които работят с много хора на гише. За медицинските служители има съвсем други изисквания, допълни тя.  

София тех парк е другата институция, която работи за решаване на проблемите при тези критични ситуации. Фирма, която е част от парка, разработва молекула за лечение на коронавирус. Съсобственикът на "Микар иновейшън" Филип Фратев съобщи, че използваните от тях агенти убиват коронавируса 90 на сто. Вече имат референции от няколко страни, включително Франция и САЩ. Молекулата, която би трябвало да лекува вируса, е тествана още преди четири години, като сега просто е модифицирана за новото заболяване, което се оказа здравен бич. Предстои обаче да измине определени клинични изпитания, първо върху животни, а след това върху хора. Разработката на молекулата е базирана на анти СПИН лекарствата. По-достъпно обяснено, учените са работили върху сходни протеини. Молекулата, която е с наноразмери, предпазва здравите имунни клетки от вирусна инфекция. Това блокира възможностите на вируса да се репродуцира отново и отново. Решението е авангардно, но все още не е довършило клиничните си изпитания и едва ли ще се появи толкова бързо лек, който да пребори вируса. 

Българските маски обаче вече започнаха да се правят. Производството им тръгна в сряда. Поръчани са 70 000 предпазни облекла и още толкова предпазни маски за медицинския персонал, който ще се грижи за болните от новия COVID-19, съобщиха от здравното министерство. 

Облеклата в най-скоро време ще бъдат предоставени, първо на инфекциозните отделения, каза министър Кирил Ананиев на брифинг в Института по отбрана. Платовете отговарят на всички изисквания, дори надвишават изискванията за безопасност. Освен тях сертифицираната лаборатория е изпробвала и всички ципове, като и те вече са доказано качествени и надеждни. 

Новите маски за многократна употреба ще се използват от гранична полиция и служителите на РЗИ. За разлика от обикновените, при тях вдишването се извършва през специален филтър, а издишването - през маската. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай