Вторник,

6 фамилии от "Ндрангета" работят с БГ мафията

От: Администратор -
A
A
A

Варна е важна спирка по пътя на кокаина, разкриват прокурор и журналист от Ботуша

Един от клановете в Калабрия с апетити за хотел на Черно море

Най-малко 6 са семействата от "Ндрангета" - калабрийската мафия, които са обвързани с родни наркотрафиканти и с пране на пари. Сред тях са известните фамилии Ди Стефано, Тегано, Мартино, Пиромали, Моле, Врена Бонавентура, Белоко. Това разкри пред "Стандарт" Антонио Никасо, университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност. Той и един от най-популярните италиански прокурори - Никола Гратери, са в България, за представянето на документалната си книга "Бялото злато", посветена на производството и пътя на кокаина. Авторите предприемат пътуване от Колумбия през Европа до Австралия и показват как този бизнес обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. Заради борбата си с "Ндрагента" Гратери живее повече от четвърт век под полицейска закрила.

Пътят на кокаина тръгва от Южна Америка и стига до пристанищата във Варна, смята Антонио Никасо. Според него само езиковата бариера е предпоставка мафията да не инвестира по-смело в България. "Най-новото от тази година е, че един от клановете на "Ндрангета", заедно с български криминални лица, са искали да построят огромен хотел Черно море. Инвестицията трябвало да бъде за 160 млн. евро", каза Никасо. Италианските служби прихванали тази информация със СРС-та. Според Никасо в Европа две са най-апетитните страни, в които мафията иска да влага парите си - България и Ирландия.

Причината са ниските данъци

"Има риск тези инвестиции да минат през фирми, които са само за прикритие. И са управлявани от български граждани, които смятат, че ще решат проблема с безработицата, давайки своята помощ на мафията", обяснява Никасо.
Журналистът и прокурорът Никола Гратери са изчислили, че в момента "Ндрангета" е една от най-богатите мафиотски структури в света. Приходите й са 44 млрд. евро годишно, като 29 млрд. идват от кокаина. Прокурорът смята, че наркомафията е обвързана с "Ислямска държава" днес така, както преди беше и с "Ал Кайда". Гратери е убеден, че терористи се финансират и с парите на трафиканти от Перу, Боливия, Бразилия и Аржентина. "Всичко това е невъзможно без

връзки с политиката, съда, полицията

твърди Гатери. Но уточнява, че поне засега няма информация за контакти на "Ндрангета" с БГ политици. "В Италия всяка година арестуваме много кметове, общински съветници и по 4-5 депутати", пресмята Гатери. Според него това е малко и той иска по-силна съдебна система в родината си. Въпреки това, когато през февруари 2014 г. премиерът Матео Ренци му предлага да стане правосъден министър, Гратери отказва с мотива, че е "като шило в торба".

Вчера книгата бе представена при голям интерес и във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

* Как Гратери и Никасо извървяха пътя на кокаина - четете утре в "Стандарт" в специално интервю

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички