300 лв. глоба за неплатена винетка (ОБНОВЕНА)

Колата остава без преглед, не може да излиза от страната

300 лв. глоба за неплатена винетка (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • Колата остава без преглед, не може да излиза от страната
  • ПОС терминали в патрулките на КАТ

Кола, която бъде хваната без винетка извън града, няма да може да минава технически преглед и няма да напуска страната. Това реши парламентът днес, приемайки на първо четене поправките в Закона за движение по пътищата. Глобата за такива автомобили ще е 300 лв.
 
Ако шофьорът си плати акта веднага след констатиране на нарушението, глобата му ще е наполовина по-малка - 150 лв. Забавили се 30 дни обаче наказанието става двойно - 600 лв.

Електронните фишове ще бъдат качвани в интернет и никой няма да може да казва, че не знае за наложеното му наказание. Ако въпреки това шофьор бъдат хванат с неплатена глоба на пътя, книжката му им ще се взема, докато не си плати задълженията.
 
Поправките, както винаги, скараха ГЕРБ и БСП.
„Когато предлагате тези неща, погледнали ли сте другите части от закона за движение по пътищата, където пише, че автомобил, който не е минал технически преглед, подлежи на 20 лева глоба", обърна се към управляващите Георги Свиленски от БСП. Той обяви, че хората просто ще спрат да ходят на технически преглед. "Вчера им повишихте данъците, заради които пак няма да могат да минат преглед, днес им вменявате на прегледите да събират и таксите на АПИ и просто шофьорите ще спрат да ходят на преглед, защото ще им е много по-лесно да бъдат глобени 10 пъти по 20 лева на пътя, отколкото да ходят да се занимават“, коментира Свиленски.

Преди да отиде на технически шофьорът може да бъде засечен на пътя и да плати 300 лева, ако има неизплатени задължения към държавата по отношение на пътните такси, отговори му Станислав Иванов от ГЕРБ.
 
По предложение на ВОЛЯ в закона бе записано, че патрулните коли да бъдат оборудвани с ПОС терминали и при проверка на пътя глобите, включително и по-стари, да бъдат плащани веднага на място.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай