18 спешни стъпки за здравната система

18 спешни стъпки за здравната система  | StandartNews.com

София. Какво трябва да се промени в здравеопазването попитахме експерти и политици на дискусията "Дневният ред на България". Представяме ви мнението на проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна.

Основната цел на здравната политика и здравната система остава на първо място преустановяване на негативните тенденции в здравния статус на населението и неговото по-нататъшно подобряване. Въпреки че с тази цел започна реформирането на здравната система, повече от 20 години по-късно тя все още не е постигната. Днес здравната ни система се характеризира с:


Х Икономическа нестабилност. Системата продължава да изпитва недостиг на финансови ресурси.

Х Липса на финансова ефективност. Здравните разходи нарастват близо три пъти след въвеждането на здравноосигурителната система, но резултатите остават неудовлетворителни.

Х Наличие на висок процент директни частни плащания, което свидетелства за неадекватната финансова защита. Налице са неравенство в достъпа до здравна помощ, неудовлетвореност от здравната система и преобладаващо негативна потребителска оценка.

Причините за всичко това са и в грешките при нейното развитие и приложение. Затова намираме за наложителни следните спешни промени:

1. Развитие на здравната система

Х Ясно и категорично дефиниране на отговорностите, особено на публичната власт.
Х НЗОК трябва да се управлява от осигурените лица и осигуряващите. Участието на държавата трябва да бъде пропорционално на размера на заплащаните от нея здравноосигурителни вноски.
Х Разработване на стандарти за качество на медицинските дейности, въз основа на които те да бъдат остойностени. Основната роля в този процес трябва да бъде на съсловните организации и научните дружества.
Х Основният пакет с медицинска помощ трябва да бъде определен от на НЗОК съвместно с договорните й партньори - лечебните заведения, а не със съсловните организации. Отговорност на държавата е да определи осигуряването на определени видове медицинска помощ, които поради евентуален недостиг на финансови средства от здравноосигурителни вноски са останали извън този основен пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК.
Х Националната здравна мрежа трябва да бъде преструктурирана на базата на регионалните потребности и с оглед намаляване на неравенствата и неравнопоставеността.
Х Реформиране на спешната извънболнична и болнична помощ чрез прилагане на модела в Румъния.
Х Изграждане и развитие на система за продължително лечение и интегрирани грижи за хората с хронични заболявания.

2. Икономическо стабилизиране на здравната система и повишаване на финансовата ефективност:

Х Дефиниране на размера на необходимите средства за здравеопазване на базата на стандартите за качество на медицинската помощ и здравните потребности на населението.
Х Разпределяне на финансовите задължения и отговорности между държавата, общинската власт, гражданите, работодателите, НАП и НОИ, здравноосигурителната организация и контролните органи.
Х Размерът на здравноосигурителните вноски да се определя на обективна основа.
Х Незабавно и категорично решаване на проблема със здравно неосигурените лица. За това е необходима единствено политическа воля.
Х Определяне на цените на медицинската помощ на базата на изискванията за качество и с участието на лечебните заведения.
Х Въвеждане на механизми за финансиране, основани на постигнати цели и определени резултати, включително и за интегрирани грижи и продължително лечение.

3. Развитие на човешките ресурси.

Х Утвърждаване на авторитета на лекарите и другите здравни професионалисти с активното участие на съсловните организации на първо място чрез система за непрекъснато професионално развитие.
Х Създаване на цялостна и всеобхватна система за планиране на потребностите на здравната система от човешки ресурси и тя да бъде обвързана с системите за формиране на трудовите възнаграждения и с държавния прием в специализираните образователни институции.
Х Промяна на реда и отговорностите във връзка с придобиването на статут на университетските болници.
Х Промяна на системата за следдипломна квалификация на лекарите.
Х На различните управленски нива да бъдат назначавани компетентни управленци, притежаващи магистърска степен по здравен мениджмънт или съответно призната специалност по Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай