17 тол пункта не отчитат винетки

В следващите 3 месеца пътното ведомство ще ги наблюдава за проблеми

17 тол пункта не отчитат винетки | StandartNews.com

17 пункта на толсистемата не отчитали купените от шофьорите е-винетки в продължение на определен период от време, който на места е достигал до 30 минути. Информацията бе потвърдена в отговор на въпроси на „Монитор“ за проблема.

В сряда сутринта в ефира на Нова тв проф. Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), обясни, че в пунктовете се е появил проблем в отчитането на заплатената винетка, който е отстранен.

Асенов каза, че повечето проблеми са отстранени, но съветва хората, след като си закупят винетка, да проверят в сайта на БГТОЛ дали е активна. „По принцип в повечето пунктове в страната стикерът се активира в рамките на 5 минути от часа на закупуване“, посочи Асенов.

Сред другите сигнали са за издаване на винетки с грешни данни, което донесло над 700 лева глоби на шофьор, който платил за лек автомобил, но се оказало, че стикерът е за ремарке.

През следващите три месеца пунктовете ще бъдат под постоянно наблюдение и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на договора между националния доставчик на услуги и партньора.

От началото на 2020 г. досега са наложени 72 931 санкции за неплатена пътна такса - тол и е-винетка, в това число платени компенсаторни такси, издадени наказателни постановления и издадени електронни фишове. За сравнение за същия период са продадени над 4,2 млн. електронни винетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай