Понеделник,

17 тол пункта не отчитат винетки

От: Редактор -
230
17 тол пункта не отчитат винетки
A
A
A

17 пункта на толсистемата не отчитали купените от шофьорите е-винетки в продължение на определен период от време, който на места е достигал до 30 минути. Информацията бе потвърдена в отговор на въпроси на „Монитор“ за проблема.

В сряда сутринта в ефира на Нова тв проф. Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), обясни, че в пунктовете се е появил проблем в отчитането на заплатената винетка, който е отстранен.

Асенов каза, че повечето проблеми са отстранени, но съветва хората, след като си закупят винетка, да проверят в сайта на БГТОЛ дали е активна. „По принцип в повечето пунктове в страната стикерът се активира в рамките на 5 минути от часа на закупуване“, посочи Асенов.

Сред другите сигнали са за издаване на винетки с грешни данни, което донесло над 700 лева глоби на шофьор, който платил за лек автомобил, но се оказало, че стикерът е за ремарке.

През следващите три месеца пунктовете ще бъдат под постоянно наблюдение и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на договора между националния доставчик на услуги и партньора.

От началото на 2020 г. досега са наложени 72 931 санкции за неплатена пътна такса - тол и е-винетка, в това число платени компенсаторни такси, издадени наказателни постановления и издадени електронни фишове. За сравнение за същия период са продадени над 4,2 млн. електронни винетки.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички