1/4 от добрите музиканти на България остават у нас

По-голямата част от тях търсят късмета си в чужбина, където оказва се са по-високо ценени и признати,

1/4 от добрите музиканти на България остават у нас | StandartNews.com

Едва 1/4 от добрите музиканти на България остават у нас. По-голямата част от тях търсят късмета си в чужбина, където оказва се са по-високо ценени и признати, отколкото в родината си. Това каза пред журналисти в старата столица цигуларят и музикален педагог проф. Йосиф Радионов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той е в града, тъй като води част от Майсторски класове по цигулка, виола и контрабас, които стартираха днес. За участниците в тях професорът каза, че са изключително талантливи млади деца и изрази надежда, че те ще имат възможност да се развиват в България.

„Заплатите на музикантите днес не са изключително привлекателни и за голямо съжаление голяма част от тези, които ние подготвяме, често пъти търсят късмета си в чужбина.

Дано главите на управляващите „се размърдат“ - да не се скъпят толкова на едно подобаващо възнаграждение.

Мога да кажа, че ако при несъстоялия се опит за построяване на социализъм и комунизъм у нас спортистите и музикантите бяха каймак – витрина за останалия свят, сега това нещо е забравено и за голямо съжаление нашите най-талантливи музиканти са по-прочути извън България

Това значи, че около 1/4 от нашите талантливи български музиканти остават у нас. Въпреки това живеем с надеждата, че едно по-голямо почитание към културата, която извисява духовно всички слоеве на обществото ще намери своето значение у нас“, допълни проф. Радионов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай