1/3 от онколекарствата поскъпват

Борчовете на болниците стигнаха 388 млн.

1/3 от онколекарствата поскъпват | StandartNews.com

София. 1/3 от онколекарствата, които плаща здравната каса, поскъпват. Това сочат резултатите от договарянето на отстъпките им, които обяви шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков в парламента вчера. Процесът все още не е приключил, но наблюденията ни сочат, че 1/3 от цените падат, 1/3 се запазват, а 1/3 се повишават," призна той.

За опасността от поскъпване на онколекарствата в. "Стандарт" пръв алармира още преди месец. Причината за вдигането на част от цените е промяна в методиката, по която НЗОК договаря отстъпките им с фирмите. Заради очаквания двоен харч за онкомедикаменти от 160 млн. лв. касата вече обмисля ограничаване на най-скъпите и съвременни лекарства за химиотерапия. 388 млн. лева са дълговете на държавните и общинските болници в страната към 31 март 2013 година. Това отчете пред парламента пък здравният министър проф. Николай Петров. Над 320 млн. лева са борчовете на близо 70-те държавни болници, а останалите 65 млн. лева са на 109-те общински клиники.

Най-големи са преразходите на университетските държавни болници в Пловдив, Варна и София. За това обаче има обективни причини, подчерта проф. Петров. За първите шест месеца на годината болниците са заработили от касата 741 млн. лв. Това е преразход с 12%. Според Пламен Цеков обаче парите от резрва на НЗОК от 260 млн. лв. ще стигнат за разходи до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай