Заради онлайн обучението, родители получават 610лв

Мярката обхваща семействата на деца до 14 години

Заради онлайн обучението, родители получават 610лв | StandartNews.com

След предложените мерки в борбата с коронавируса, се очаква от петък всички училища, детски градини и ясли да затворят.

Зам.-министъра на труда и социалната политика Адриана Стоименова обясни кои родители и при какви условия могат да получат месечна помощ от 610 лева, ако детето им се обучава дистанционно у дома и те трябва да останат с него, за да го гледат, предаде Дарикнюз.

Мярката обхваща семействата на деца до 14 години. За едно дете помощта на месец е 610 лева, а за две и повече деца – 915 лева.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството.

„За да могат повече родители да могат да кандидатстват, променихме доходната граница. Досега тя беше 610 лв. на член от семейството, а сега е 150% от минималната работна заплата или 915 лева. Преведено в цифри това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Това ще позволи на родителите с по-висока квалификация, които получават заплати, близки до средната за страната, да получат навременна подкрепа в случай, че са останали без доходи“, обясни пред Dariknews.bg зам.-министър Адриана Стоименова.

Определянето на средномесечния доход ще се изчислява на базата на месеца, в който са въведени ограниченията заради Covid-19, а не както преди – на базата на предходния месец. Това ще разшири обхвата на правоимащите семейства, посочи Стоименова.

 

Кой има право да получи помощта?

В случай, че детето се обучава дистанционно заради карантина или извънредна епидемична обстановка, семейството може да получи помощ, ако единият или двамата родители не могат да ползват платен отпуск или да работят дистанционно.

„Право на целева помощ имат семейства с деца до 14-годишна възраст, когато двама или единият от работещите родители или родител, отглеждащ сам дете, не може да извършва дистанционна работа от вкъщи и няма възможност да ползва платен отпуск. Тоест, са в неплатен отпуск. Двама или единият от работещите родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на обезщетението е по-нисък от минималната заплата. Двама или единият родител е самоосигуряващ се, но не може да упражнява занятието си. Двамата или единият не получават обезщетение за бременност или раждане“, изброи Стоименова.

„За самоосигуряващите лица сме направили следното – човек, който е със свободна професия, има право да подаде в НАП заявление за прекратяване на дейността за известен период. След като мине карантината или извънредната епидемична обстановка, той може да възстанови дейността си. За този период, за който е преустановил дейността си заради това, че трябва да остане вкъщи да гледа детето си, той ще може да кандидатства за тази помощ и ще може да получи подкрепа пропорционално на времето, в което е в карантина“, обясни зам.-министърът.

Право на помощ ще имат семействата с деца до 14 години, които се обучават във всички форми на дистанционно обучение, включително и асинхронните, при които задачите се дават по мейл или по друг начин.

 

Как могат родителите да кандидатстват?

„Заявлението за отпускане на помощта е достъпно на страницата на Агенцията за социално подпомагане. То може да бъде попълнено и изпратено с прилежащите документи - бележка от работодателя, на електронната поща [email protected]. Също така може да бъде пратено по пощата, да се подаде на място в Дирекция “Социално подпомагане“, както и чрез системата за сигурно електронно връчване“, обясни зам.-министър Стоименова.

Тя подчерта, че неплатеният отпуск за 2020 г. е 60 дни, като има предложение това да остане в сила и през 2021 г.

В същото време трябва ясно да подчертаем, че такава подкрепа от държавата ще получат само родителите с прозрачни и декларирани доходи и никои от онези, които не са работили на договор, а са вземали пари на ръка. А заетите в сивата икономика може да се окажат немалко и в сериозно затруднение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай