Трябва ли да сливат университети? Говори ректорът на УНСС

На 22 февруари предстои общо събрание на ректорите, там очакваме да научим повече за идеята на МОН, каза проф. Димитър Димитров

Трябва ли да сливат университети? Говори ректорът на УНСС | StandartNews.com

Идеята за сливане на университетите няма да е работеща. Това каза в ефира на "Твоят ден" ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров във връзка с обсъжданите варианти от МОН за сливане на висшите учебни заведения. По думите му подобни действия биха се подкрепили от ректорите, ако зад тях има основателни причини. 

"На този етап не мисля, че това ще е работещ вариант. Университетите са в преходен период, оценяват ни по нов начин, има и редица пренастройки в системите ни. На 22 февруари предстои общо събрание на ректорите, там очакваме да научим повече за идеята на МОН", обясни той. 

"МОН има достатъчно механизми, чрез които да влияе върху качеството. Системата ни мина през редица реформи. Към момента 30-40% от бюджетите ни са насочени към повишаване на качеството, а не са само за бройка студенти. Ако идеята за сливане е обвързана с оптимизация, не би трябвало да е свързана само с пари", каза още ректорът на УНСС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай