Понеделник,

Силен интерес към конкурса на А1 за най-добри дигитални училища

От: Стандарт -
Силен интерес към конкурса на А1 за най-добри дигитални училища
A
A
A
  • До 15 ноември училищата в цялата страна могат да кандидатстват на www.a1.bg/digital-schools

В Деня на народните будители кандидатурите на иновативни преподаватели и образователни институции за „Дигитално училище на България“ вече са двуцифрен брой. Конкурсът е организиран от А1 в партньорство с фондация „Заедно в час“ и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и активното съдействие на регионалните управления на образованието.

Пандемията постави редица предизвикателства пред образователната ни система и необходимостта от дистанционно обучение показа нуждата от по-широко използване на технологиите в учебния процес. Инициативата на А1 има за цел да даде допълнително признание на иноваторите в сферата на дигитализацията, за да вдъхнови все повече учители и ръководители на училища в страната да ги последват.

Конкурсът „Дигитално училище на България“ ще отличи 6 училища за успешното внедряване на дигиталните технологии в образованието в условията на дистанционно обучение. По този начин А1 цели да стимулира модернизацията на учебния процес посредством технологиите и да покаже как въвеждането на иновации в обучението прави процеса на усвояване на знания по-достъпен за днешното поколение ученици.

„За никого не е тайна, че дисплеят е новата детска площадка. Особено в момента децата играят и общуват повече онлайн, отколкото „на живо“. Те са тези, които първи приемат новите технологии и започват да ги използват, те са тези, които ги търсят и прилагат най-естествено. Затова в А1 смятаме, че училището трябва да бъде най-дигиталното място във всеки град и село - толкова дигитално, че децата да ги посещават с искрено желание. Това е и целта на нашия съвместен конкурс – да направи българското училище модерно и привлекателно за учениците.“, „коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Всяко училище в страната има възможност да кандидатства в конкурса в три категории: „Дигитален урок“, „Дигитален проект“, „Дигитална организация на преподаването“. А1 ще награди по две училища – едно от голям град и едно от малко населено място във всяка от трите категории. Наградата е интерактивна дъска, която допълнително да стимулира използването на технологиите по време на учебния процес.

Конкурсът е подкрепен и от редица специалисти в образователната сфера, които се включиха като посланици и жури в инициативата. Журито е в състав: д-р Нели Колева, ръководител на екип „Стратегически партньорства“ във фондация „Заедно в час“, Ева Майдел, инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Димитър Абрашев, водещ на предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички