Сряда,

Ще въртят ли малките ученици след тестването? Има условие

От: Редактор -
287
Ще въртят ли малките ученици след тестването? Има условие
A
A
A

Учениците от начален етап няма да бъдат включени в графиците за ротация, ако малчуганите са тествани два пъти седмично. Това става ясно от заповед на просветния министър акад. Николай Денков.

Според заповедта на здравния министър, ако в дадена община заболеваемостта за последните 14 дни е между 250 и 500 на 100 000 население, то половината паралелки в школата там трябва да преминат към дистанционно обучение.

Така, например в дадено училище за една календарна седмица у дома могат да учат прогимназистите и половината деца от 4-и клас, а присъствено от 1-и до 3-и и останалите четвъртокласници. След това те трябва да се сменят и така и най-малките ще се наложи да бъдат онлайн.

Образователният министър дава възможност за начален етап да не се прилага ротация и да не се включват при изчисляването на процента на паралелките за ротация, ако децата се тестват два пъти седмично или са преболедували.

За да учи присъствено даден клас, то поне 50% от родителите трябва да са дали съгласието си за скрининга. Учителите също трябва да са ваксинирани, преболедували или да си правят тест.

Така, ако малчуганите от начален етап в едно основно училище се тестват, то в графика за ротация ще бъдат включени само прогимназистите. Паралелките 5,6 и 7-и клас ще се редуват на половина да учат в класната стая или от вкъщи през календарна седмица.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички