Ще въртят ли малките ученици след тестването? Има условие

Да се правят тестове по два пъти седмично

Ще въртят ли малките ученици след тестването? Има условие | StandartNews.com

Учениците от начален етап няма да бъдат включени в графиците за ротация, ако малчуганите са тествани два пъти седмично. Това става ясно от заповед на просветния министър акад. Николай Денков.

Според заповедта на здравния министър, ако в дадена община заболеваемостта за последните 14 дни е между 250 и 500 на 100 000 население, то половината паралелки в школата там трябва да преминат към дистанционно обучение.

Така, например в дадено училище за една календарна седмица у дома могат да учат прогимназистите и половината деца от 4-и клас, а присъствено от 1-и до 3-и и останалите четвъртокласници. След това те трябва да се сменят и така и най-малките ще се наложи да бъдат онлайн.

Образователният министър дава възможност за начален етап да не се прилага ротация и да не се включват при изчисляването на процента на паралелките за ротация, ако децата се тестват два пъти седмично или са преболедували.

За да учи присъствено даден клас, то поне 50% от родителите трябва да са дали съгласието си за скрининга. Учителите също трябва да са ваксинирани, преболедували или да си правят тест.

Така, ако малчуганите от начален етап в едно основно училище се тестват, то в графика за ротация ще бъдат включени само прогимназистите. Паралелките 5,6 и 7-и клас ще се редуват на половина да учат в класната стая или от вкъщи през календарна седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай