От 1 септември - на море или в училище?

Ако искате учебната година да започне по-рано, осигурете климатици, настояват учители

От 1 септември - на море или в училище? | StandartNews.com
  • Идеята на МОН запали спорове между директори
  • Ако искате учебната година да започне по-рано, осигурете климатици, настояват учители

 

Директори влязоха в сериозна битка заради идея, която образователното министерство предложи. Става дума за варианта учебната година да започне от първи, вместо от 15 септември, за да може да се компенсират дупките в досегашното дистанционно обучение.

"Досегашното начало на учебната година е било свързано предимно с аграрните дейности, в които са участвали и децата. В много от страните 1 септември е нормална начална дата на годината", заяви Диян Стаматов, директор на 119-то СУ и на най-голямата работодателска организация в системата на образованието. По неговите думи стартът на новата учебна година от първи септември е удачен, а минусът е, че семействата, които разчитат на евтино море в началото на септември, може да се лишат от него. Друга идея е да се удължи зимната ваканция, така че да се избегнат излишни допълнителни ваканции поради грипни епидемии и нови пикове на пандемията, като в този период не трябва да се предвижда допълнително онлайн обучение.

В същото време обаче част от колегите му се разграничиха от идеята, главно защото при липса на климатици по-ранно начало на новата учебна година би се отразило зле и на деца, и на учители. "Ако министерството не осигури климатици, трябва да гледам срещу себе си стресирани деца, които са прекалено потиснати, за да отговорят дори и на един въпрос", коментира негова колежка във Фейсбук. В страните, където има такава практика на ранно започване на годината, е осигурена необходимата вентилация". Много от учителите се оплакват, че ако това се въведе, на практика няма да могат да вземат полагащия им се отпуск, защото ще трябва да се върнат в класните стаи още в последната седмица на август. В резултат, особено ако трябва да водят летни занимания с изоставащи, те ще бъдат стресирани и няма да могат да се справят със задачите си.

Друга идея е също да се преместят датите на матурите и поправителните изпити, което допълнително ще стресира ученици и учители, особено при положение, че има нов формат на матурата. Засега решението все още се очаква.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай