Големи промени в матурите, вземането им става по-трудно

Вече ще искат 30 точки за тройка, а не 23

Големи промени в матурите, вземането им става по-трудно | StandartNews.com

Променят се правилата на матурите, които ще полагат тази година зрелостниците, тъй като завършва първият випуск, който се обучаваше по новите учебни програми.

Над 47 000 ученици ще се явят по нов ред и условия. Вече ще бъде по-трудно да се изкара тройка, необходима за вземането на матурата, съобщи БНТ.

"Минималният праг за успешност вече е 30 точки от 100. Говорим за вдигане на този праг, дълги години обществото искаше той да се вдигне, досега тройката беше 23 точки", обясни Евгения Костадинова от Дирекция "Съдържание на училищното и предучилищното образование" към просветното министерство.

За първи път тази година зрелостниците ще полагат два вида матури - по общообразователен предмет и по предмет от профилираната подготовка от 11-и и 12-и клас.

Задължителните матури ще са две, първата от които е по български език и литература. Новото тук е, че темата няма да е само една както досега, а ще има две теми. Зрелостниците ще имат възможност да се явят и на допълнителни матури по желание.

Първата матура, която ще се проведе от 8.30 часа на 18 май, ще е по български език и литература. Тя ще е задължителна за всички ученици и ще е върху общообразователната подготовка на учениците. Ще има промяна в самия изпит. Повече ще са въпросите със свободни отговори. Отново ще се пише или есе, или съчинение, но този път темите ще са две. Ще има една тема, по която ще създават интерепретативно съчинение, обвързано с литературен текст и една тема, по която ще трябва да създават есе, обясни Евгения Костадинова. Така щяло да се избегне смесването на двата жанра от учениците както се случвало често.

Втората задължителна матура ще се проведе на 20 май също от 8.30 часа. За учениците от профилираните паралелки тя ще е един от профилиращите им предмети. Например езици, химия, биология и така нататък. Но сега кръгът е доста разширен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай