Българи в чужбина с голямо искане към Денков. Решението им

Да бъдат разкрити неделни училища зад граница

Българи в чужбина с голямо искане към Денков. Решението им | StandartNews.com

Да бъдат разкрити неделни училища зад граница. За това настояват 21 организации на българи от 11 държави, които кандидатстват за финансиране от българската държава. Най-много са от Великобритания – шест. Сред кандидатите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, САЩ и други, съобщават от образователното министерство.

Общо 373 са българските неделни училища в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на шест континента. В тях се обучават над 35 000 деца от 4-годишна възраст, ученици от 1-ви до 12-и клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти.

За първи път през тази година се предвижда да се изготвят обучителни програми за децата в предучилищна възраст в българските неделни училища и електронни обучителни материали за тях.

В проекта за бюджет за следващата учебна година са заложени близо 15 милиона лева за подкрепа на образованието на децата в неделните училища.

Възпитаниците на неделните училища имат възможност да се явят на изпит и да получат сертификат за владеене на български език по Общата европейска езикова рамка. С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има възможност висши училища да зачитат оценката от сертификата с минимално ниво не по-ниско от В2 като балообразуваща за отделни специалности.

Право да създават неделни училища имат организации на българи, живеещи извън Република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност, задгранични представителства, православни църковни общини и Славянобългарският манастир „Св. Вмчк Георги Зограф“ в Атон, Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай