Вторник,

А1 удължи срока за участие в конкурса за дигитално училище

От: Стандарт -
А1 удължи срока за участие в конкурса за дигитално училище
A
A
A
  • А1 удължава срока за кандидатстване в конкурса „Дигитално училище на България“
  • Училищата могат да подават своите проекти до 30 ноември

Поради засиления интерес и възможността за развитие на нови дигитални проекти А1 удължава срока за подаване на кандидатури в конкурса „Дигитално училище на България“. Всяко училище в страната може да кандидатства до 30 ноември на www.a1.bg/digital-schools. Инициативата на А1 в партньорство с фондация „Заедно в час“ цели да отличи най-добрите проекти в сферата на дигитализацията на обучението в българските училища, така че те да бъдат вдъхновение и за други.

Организаторите вярват, че динамичното време дава възможност за нови подходи, преоткриване на технологиите и реализиране на дигитални проекти в класната стая. Конкурсът цели да открие и награди училищните проекти, които чрез иновативен начин на преподаване правят учебния процес по-лесен, забавен и ефективен, а резултатите им могат да мотивират и други да пренесат технологиите в час. Всяко училище може да подава своите кандидатури в три категории - „Дигитален урок“, „Дигитален проект“, „Дигитална организация на преподаването“. Конкурсът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и регионалните управления на образованието.

От старта на инициативата досега са се включили десетки училища с проекти във всички категории. Сред предложенията са: конферентен урок по изобразително изкуство, съвместна презентация на петокласници в платформата Classroom за часа по „Човек и природа“, създаване на онлайн помагало по нелеката дисциплина „Процеси и машини в шевната промишленост“ и много други.

В категория „Дигитален урок“ могат да участват проекти, при които са използвани нестандартни и креативни методи за обучение и представяне на учебния материал. Втората категория - „Дигитален проект“, ще поощри реализираните проекти в сферата на дигиталното образование, които са част от дългосрочния план за преподаване, както и успешни практики  за преминаване от традиционна в дистанционна форма на обучение. При третото направление „Дигитална организация на преподаването“ ще бъдат отличени българските учители, които съумяват да дигитализират регулярните процеси в работата си.

От всички кандидатствали А1 ще излъчи по двама победители във всяка категория – едно училище от голям град и училище от малко населено място. Предвижда се и връчване на специално отличие за „Иновативна идея“, която дори и нереализирана, има потенциал да стане част от обучението. Наградите, предоставени от А1, са интерактивни дъски, които да превърнат процеса на преподаване в мултимедийно изживяване. По този начин спечелилите училища си гарантират, че технологиите ще останат в класната стая и след края на онлайн обучението, за да направят учебния час много по-жив.

Най-добрите практики при дистанционното обучение в България ще бъдат разгледани и оценени от специалисти в сферата на образованието и посланици на кампанията: д-р Нели Колева, ръководител на екип „Стратегически партньорства“ във фондация „Заедно в час“, Ева Майдел, инициатор и член на сдружение „Образование България 2030“ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, проф. д-р Галин Цоков, преподавател по управление на образованието в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Димитър Абрашев, водещ на телевизионното предаване „Директно“ по Bulgaria ON AIR.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички