Стражарите в Мечка не стряскат апашите

Патрулите няма да помогнат, да изселят крадливите роми, искат местни

Стражарите в Мечка не стряскат апашите | StandartNews.com

Наркоман изтезавал баба Здравка и дядо Борис за чифт галоши и шише олио

Вече 3 месеца жандармерия варди селата, но стряскат ли стражарите апашите? На 1 май в плевенското Мечка - което отдавна е символ на безчинствата на крадците, се случи поредният нагъл обир. Под носа на жандармерията. Посред нощ трима маскирани нахлуха в дома на 80-годишната Здравка и 85-годишния й съпруг Борис и изтезаваха пенсионерите за чифт галоши, шише олио и 60 ст. Успяват ли апашите да надхитрят стражарите? "Стандарт" провери в Плевенско и Монтанско - два от регионите, в които селата са буквално "оглозгани" от крадци.

Двамата българи, които участвали в грабежа от дома на семейство Павлови в село Мечка, са имитирали почерка на крадливите местни роми и се опитали да заблудят полицията. Това установиха разследващите. Възрастните съпрузи от Мечка се отърваха с шок от изживяната драма, след като натрапниците не се посвенили да си тръгнат с жалка плячка от жилището им. Бандитите отнесли наличните 60 стотинки от портмонето на баба Здравка, чифт галоши и 2-литрово шише с олио.

Наглите нападатели се оказаха местните Христофор Маринов, на 27 г., Валентин Начев, на 15 г. и съучастникът им от циганската махала Шукри Мехмедов, на 23 г. Двамата по-големи са задържани в ареста, а непълнолетният е пуснат на свобода до съдебния процес.
Крадците

се покатерили по джанка към полунощ

а тийнейджърът Валентин се прехвърлил на балкона на къщата да им отключи. Баба Здравка обаче чула шум, развикала се и панически повикала полиция по телефона. Видяла как някой избягал.
Бандитите първоначално се оттеглили в посока на ромската махала, населявана от т. нар. гръцки цигани, които са обичайните заподозрени. Пътьом тримата отмъкнали пеньоар на бабата от простора. Легнали в храсталака и оттам наблюдавали как полицаите осветяват с прожектори жилището. Когато патрулът отишъл към махалата, след 20 минути ударили за втори път. С маски на лицата, нападателите заплашили пенсионерите да не гъкват, иначе ще ги убият. Хванали бабата за гушата. Дядото е прикован към легло - запушили му устата да не вика. Прерязали и кабела на телефона. "Мислеха, че съм взела скоро пенсията, получавам 150 лв. Обраха ми стотинките, но не повярваха, че имаме само толкова. Надигнаха дюшеците, обърнаха цялата стая наопаки, но не намериха други пари. Уплаших се, че ще ни удушат, ние сме беззащитни хора", разказа жената.

Тя сподели, че поне десетина пъти са ставали жертви на набези от крадци. Съседите им също били обирани. Здравка запомнила отлично нападателите и била почти сигурна, че единият е наркоманът Христофор, който живее наблизо. Осъждан е за предишни кражби. По адекватното й описание криминалистите бързо спипали и останалите. Двамата българи лесно направили самопризнания. Циганинът

Шукри обаче отричал до последно

Проговорил чак след очна ставка, когато аверите му го посочили. При обиски в домовете били открити дрехите, с които били облечени по време на удара. Полицията разполага и с други улики.

"Смятахме, че при редовното патрулиране на жандармерията престъпленията ще намалеят, но нищо подобно. Добре поне, че сега пак има засилено полицейско присъствие и ще се уплашат. Но ще бъде временно, докато не изселят ромските фамилии", сподели възрастна жена на автобусната спирка. Хората в селото отдавна подозират, че българи съдействат на ромите и дори им поръчват какво да крадат.

Крадците мигрираха заради жандармерията

Преместили се в горите и "безпроблемните" села, където няма униформени

След 3 месеца денонощна стража на жандармерия и полиция по селата кражбите секнаха. Това твърди кметът на село Черно поле, пропищяло до неотдавна от бандитите, Тодор Тодоров. По празниците само една жена му се оплакала, че роми й задигнали патица. "Не ми стана приятно, но като знам, че в Ружинци и Арчар изчезнаха по няколко агнета, казвам си - ние минахме само с това", допълва той.

Жандармеристите още обхождат Черно поле, твърди кметът. Присъствието им не е така натрапчиво, както беше в началото на акцията. По-рядко минават, но колите им с надпис "Жандармерия" и сега стряскат крадците.
И в друго проблемно видинско село - Медовница, кражби няма. Жандармеристите вече не са всяка сутрин на площада, както в началото на акцията си, но колите им пресичат селото в едната или другата посока. Кметицата Нелка Апостолова обаче смята, че вече не е останало нищо за задигане. Котли и метални огради от къщите отдавна са отнесени и продадени, в момента по дворовете зеленеят само марули и лук. А те не се котират сред крадците. Виж, като станат картофите, като зазреят доматите - тогава ще видим дали страхът от униформените още им държи, обяснява управничката.

Според Апостолова нито жандармерията, нито горските стражари са успели да изгонят ромите от горите. И сега, както преди, секат дърва посред бял ден. И понеже в Медовница те вече са изсечени, опоскват горите на Карбинци, Воднянци, стигат и до Ярловица. През деня секат, а привечер ги прекарват. Не става въпрос за големи количества - по кубик-два, но това е всеки ден, твърди кметицата. Ромите си имат клиенти - продават ги в Медовница и на гара Орешец. Търсят стоката им, защото е по-евтина. Ако кубик във фирмите на топливо струва 35 - 40 лв., че и повече, ромите ги предлагат по 25 лв. Въпросът може да се реши, смята управничката. Нека горското добива дървата и ги предлага на по-ниска цена. Тогава никой няма да купува от контрабандата и нелегалните секачи ще бъдат принудени да се откажат.

Не сме отменяли дежурствата на повече полицаи в проблемните села, обясниха от областната дирекция на МВР във Видин. Предотвратили са много кражби и са върнали вече откраднато имущество и продукция. От месеци блокират кръстовищата по междуселските пътища, където преминават каруците и автомобилите с контрабандните дърва, животни, метални вещи и жици. Продължават ежедневните проверки и в пунктовете за черни и цветни метали.
От началото на акцията досега полицията хвърля много усилия да разяснява на хората по селата опасността от измами. Във видинските села измамниците успяват със заблудата, че старците са получили колетна пратка от внуците си от Европа и Америка и трябват малко пари, за да бъде освободена и доставена. Хора, обявили къщите си за продан или за наем, също са атакувани за пари с лъжи, измислени заради продажбата или намиране на наематели.
Докато жандармерия и полиция обикаля из проблемните села, съседните не са защитени. В бюлетина на областната полиция продължават съобщения за откраднати помпи, шмиргели, инструменти, моторни триони, мотопеди в Бело поле, в Арчар, в Скомля. Става ясно, че и крадците мигрират. Те успяват там, където хората нямат защита. Дали пък акцията на МВР няма да спаси едни, но да направи други села проблемни?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай